2024. április 29. - Péter

Kolozsvári kiállítás

Mátyás király egykori könyvtárából, a Bibliotheca Corvinianából származó, fakszimiléket tartalmazó vándorkiállítás nyílt Kolozsváron, a tárlat anyaga más romániai városokban is megtekinthető lesz.
2008. február 25. hétfő 14:46 - Hírextra
Az erdélyi Krónika és Szabadság című napilapok hétfői tudósítása szerint a Kolozsváron évente - idén 16. alkalommal - megrendezett Mátyás-napok keretében megnyitott tárlat olyan sok érdeklődőt vonzott a kolozsvári Szépművészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palotába, hogy Kelemen Eörs, a Phyteas Kiadó igazgatója megjegyezte: nem biztos, hogy Budapesten ennyien érdeklődnének egy ilyen esemény iránt.

A nagyfokú figyelmet magyarázhatja, hogy az erdélyi közönség először tekintheti meg a tizenkilenc kódexből származó, kéttucatnyi fakszimilét. A kolozsvári Amaryllis Társaság és a budapesti Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által rendezett kiállítás része a Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulóját megünnepelni hivatott Reneszánsz évnek.

A tizenötödik századi relikviák között teológiai értekezéseket és retorikai kommentárokat tartalmazó kódexek lapjainak pazar másolata látható - írja a Krónika. Megcsodálható a Cicero beszédeihez írt antik kommentárok egyik legértékesebbje, az Asconius Pedianus retorikai magyarázatait tartalmazó könyv egy lapjának hasonmása, akárcsak Regimontarus Mátyás királynak dedikált asztronómiai munkája, valamint Beatrix királyné könyvtárából Agathias egyik munkája is.

A tárlat anyagát az OSZK az Amaryllis Társaságnak adományozta, amely a tervek szerint közönség elé kerül egyebek között Nagyváradon, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Brassóban is. Ezt követően a szervezők a fakszimiléket Mátyás király kolozsvári szülőházában szeretnék elhelyezni állandó tárlat keretében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását