2024. április 25. - Márk

Mikola és Horváth Ágnes csatája

Felháborítónak és döbbenetesnek nevezte az egészségügyi miniszter hétfőn Mikola István fideszes szakpolitikusnak egy rádióműsorban elhangzott kijelentését, amelyben árulónak nevezte a vizitdíj mellett aláírást gyűjtő orvosokat. Mikola István azt kérte a k
2008. február 25. hétfő 14:50 - Hírextra
Horváth Ágnes budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Mikola István az ötvenes évek nyelvét beszéli, amikor azt mondja, hogy aki nincs velünk, az ellenünk van.

"Árulókról, osztályellenségről beszél, akik azok, akik nem értenek egyet a Fidesszel" - mondta a tárca vezetője.

Feltette a kérdést, hogy Mikola István és a Fidesz szerint milyen sors vár az árulókra. Mint mondta, egészségügyi miniszterként a leghatározottabban elhatárolódik ettől a kijelentéstől, amelyet kirekesztőnek és megfélemlítőnek minősített.

Döbbenetesnek tartotta azt is, hogy Békés megyei háziorvosok aláírásgyűjtésbe kezdtek a vizitdíj eltörléséért. A Békés megyei háziorvosok az egészségbiztosítástól 2006-ban 2 milliárdot, 2007-ben pedig 2,1 milliárdot kaptak. Az eszköz- és ingatlantámogatásból a bevételük 120 millió volt 2006-ban és 30 millió maradt meg 2007-ben. Ehhez képest a vizitdíj 250 millió forintos többletbevételt hozott - mondta.

Hozzátette: egy átlagos praxis a vizitdíjból 130-140 ezer forinthoz jutott, a legmagasabb összeg 349 ezer forint Békés megyében. A békési háziorvosok jobban jártak a vizitdíjjal, többletbevételhez jutottak.

Izgalmasnak tartotta Éger István, az orvosi kamara első emberének kijelentését is, aki szerint a vizitdíj igazságtalan, mert különbséget tesz az orvosok között. Ugyanilyen a miniszter szerint a kártyapénz is, azok az orvosok, akiknek többet kell dolgozniuk, többletbevételhez jutnak.

Kérdésre válaszolva a miniszter hangsúlyozta: nem tervezik a 300 forintos vizitdíj megemelését.
Mikola István az elhangzottakra bemutatta az egészségbiztosítás hivatalos 2007. évi dokumentumát. Ebből idézte azt a mondatot, miszerint "vizitdíj és kórházi napidíj jogcímen 13 milliárd 317 millió forint pénzforgalom nélküli bevételt realizált az egészségbiztosítási alap".

Ugyanakkor Horváth Ágnes pénteken arról írt levelet a Fidesz frakcióvezetőjének, Navracsics Tibornak, hogy jelöljék meg azt a forrást, amelyből összesen 60 milliárd forintot, - amely a kórházi vizitdíj és napidíj összege - pótolni kívánják.

Ez önleleplező, hiszen a 13 milliárdnak a 60 milliárd több mint négyszerese - mondta Mikola István.

A volt tárcavezető azt kérte, hogy a kormány és az egészségügyi minisztert valljon végre színt, hiszen ez az összeg, messze meghaladja, azt az ezer forintot, amiről a vita jelenleg folyik.

A fideszes szakpolitikus arra kérte azokat a háziorvosokat, főleg Komáromi Zoltánt, "akik elárulni készülnek az ügyünket, ne tegyék". Mint mondta, az ő feladata a minisztérium megbízásából a háziorvosok szakmai munkájának az ellenőrzése. Komáromi Zoltán a tárca szerződéses munkatársa, nincs joga, felhatalmazása kampányolni a kormány nevében - mondta.

Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: "a kormányzati kampányak bedőlő orvosok árulást követnek el a szakma és a betegek érdekével szemben."

Arra, hogy a miniszter szerint ez az ötvenes éveket idéző gondolatvilág, úgy válaszolt:"Tiszteltetem Horváth Ágnest. Jó lenne, ha valami más pályát nyitna most már, mert annyit ártott a magyar egészségügynek és a betegeknek, hogy ez már minősíthetetlen."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását