2024. április 29. - Péter

Kertész Imre könyve a The New York Times-ban

Kertész Imre Detektívtörténet című kisregénye is szerepel The New York Times Book Review e heti szerkesztői ajánlatában. A The New York Times rangos vasárnapi könyves melléklete a legfrissebb, külön érdeklődésre számot tartó könyvek között sorolta fel a
2008. február 25. hétfő 07:23 - Hírextra

A Nobel-díjas magyar szerző művének elbeszélője egy képzeletbeli dél-amerikai diktatúra titkosrendőrségének alacsony beosztású tagja - tartalmazza az egymondatos ismertetés. Ezen a héten kilenc könyv érdemelte ki a lap "szerkesztői választását".

A The New York Times Book Review egy hete közölt a könyvről méltatást Tim Wilkinson friss angol fordítása alapján. A kritikus, Nathaniel Rich, a The Paris Review amerikai irodalmi folyóirat szerkesztője arról írt, hogy Kertész Imre regényeit olvasva "az ember mindig Auschwitzra gondol". Rich ezért meglepőnek tartotta, hogy az "új, nagyon rövid" regényben az író még csak említést sem tesz a holokausztról. A kritikus szerint a szerző ebben a könyvében azt állapítja meg: egy önkényuralmi rendszerben nem létezik szabadság.

Az 1977-es kisregény új angol fordításáról egy hónapja a Los Angeles Times is kritikát közölt. A lap egyebek között azt írta: a tudományos objektivitással megírt műben az erőszak leírásával szinte nem lehet találkozni, annak brutalitása mégis átütően jelenvaló, és a szereplők pszichológiai ábrázolása tökéletes.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását