2024. május 3. - Tímea, Irma

50 millióan nézték a koncertet

Több mint 70 ország - köztük Magyarország - mintegy 50 millió televíziónézője élvezhette szombaton a Bécsi Filharmonikusok hagyományos újévi koncertjét, amelyre ezúttal is a Musikverein impozáns épületében került sor.
2011. január 1. szombat 18:30 - HírExtra
A mindenekelőtt Strauss-polkákhoz, valcerekhez és indulókhoz a művészi aláfestést több mint 30 ezer szál virág biztosította, amelyek az olaszországi San Remóból érkeztek. A telt ház előtt zajlott, kétrészes, többórás koncert karmestere ezúttal első ízben az 50 esztendős Franz Welser-Möst volt, akit nemrég neveztek ki a Bécsi Filharmonikusok és egyben az ugyancsak világhírű Operaház igazgatójává, illetve vezető karnagyává.

A kritikusok szerint a koncert egyformán magán viselte a több évtizedes hagyományokat, ugyanakkor számos újszerű, a debütáló karmester személyesnek és családiasnak nevezett koncepciójára valló, mindenesetre a karnagy és a zenekar közötti teljes harmóniára utaló elemeket tartalmazott.
Az újévi koncert különleges magyar vonatkozása volt, hogy a programban a többi között szerepelt Liszt Ferenc Mephisto-valcere, amellyel a rendezők a nagy magyar zeneszerző születésének 200. évfordulójára kívántak emlékezni.

A koncert szinte hagyományosan ifjabb Johann Strauss leghíresebb művével, a Kék-Duna keringővel zárult. Jobban mondva zárult volna, mert a több mint 1000 fős közönség szűnni nem akaró tapsvihara közepette következett a ráadás-szám, idősebb Johann Strauss Radetzky Indulója.
Az 1842-ben alapított Bécsi Filharmonikusok első szilveszteri koncertjét 1939-ben rendezték, azóta minden évben megtartották, később azonban a koncert újév első napjára került át.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását