2024. április 24. - György

A kormány támogatja az autonómia-törekvéseket

A kormány számára soha nem volt pártpolitikai mérlegelés tárgya az autonómia ügye, hiszen programjában rögzítetten támogatja a többség és kisebbség kooperációján nyugvó, az európai elvekre alapozó autonómia-törekvéseket - mondta Gémesi Ferenc, a Miniszter
2008. február 24. vasárnap 08:43 - Hírextra

Gémesi Ferenc arra reagálva nyilatkozott az MTI-nek, hogy Székely Nemzeti Tanács (SZNT) tisztújító küldöttgyűlésének résztvevői az autonómia támogatását kérték az Európai Parlament magyar képviselőihez, a romániai politikai elithez és a magyarországi vezetőkhöz intézett üzenetükben Sepsiszentgyörgyön.

Az anyaország vezetőinek szóló üzenet lényege az, hogy az autonómia-törekvések felvállalása immár nem pártpolitikai mérlegelés kérdése, hanem "az erdélyi magyarság jövőjének kategorikus imperatívusza".

Gémesi Ferenc az MTI-nek hangsúlyozta: nem elegendő deklarálni az autonómiát, annak megvalósításáért az érintetteknek nagyot sokat kell tenniük, megértetve törekvéseiket a többséggel, megszerezve az ő támogatásukat is, hiszen a többség ellenében nem lehet semmiféle önrendelkezést elérni.

Valódi autonómia csak autonóm személyiségekre és autonóm intézményekre épülhet, éppen ezért a politikai deklarációk mellett tenni kell azért, hogy az adott közösség megerősödjön - közölte a szakállamtitkár. Példaként említette, hogy az RMDSZ elmúlt évekbeli politikájának eredményeképpen Romániában ez már elindult, elég csupán a restitúció során visszakapott javakra, a magyarlakta területeken megvalósuló beruházásokra, a magyar és román támogatást is élvező oktatási és kulturális intézményekre gondolni.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását