2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Gémesi: Együttműködés kell

Számtalan kihívás jellemezte az idei évet, de abban egyetértés volt, hogy a konfliktusok ellenére együttműködésre és kiegyensúlyozott kapcsolatra kell törekedni a szomszédos országokkal - mondta Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemz
2007. december 13. csütörtök 07:07 - Hírextra

Radikalizmusra nem szabad radikális választ adni, ahogy a nacionalizmusra sem nacionalistát, mert ez nem vezet sehová és nem szolgálja az adott országban élő magyar kisebbség érdekeit - fogalmazott Gémesi Ferenc.

A szakállamtitkár közölte: jövő évre feladattervet készítenek a határon túli magyarokkal kapcsolatos programok végrehajtásáról és a támogatásokról.

Tájékoztatása szerint a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vezette konzultáción áttekintették, hogyan alakul a nyugati magyarság helyzete. Számukra új oktatási-kulturális programokat indítanak. Arról is szó volt, mennyire fontos szerepet tölt be az összmagyar kultúra szempontjából a kétévente megrendezett Biennálé, ezért a köztes években is lesz a kulturális összetartozást bemutató rendezvény, augusztus 20-hoz kapcsolódóan.

Gémesi Ferenc kitért arra, hogy a magyar-magyar konzultáción Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter a fejlesztéspolitika lehetőségeiről, Arató Gergely oktatási államtitkár pedig az oktatási rendszerről tartott előadást.

A második alkalommal megtartott magyar-magyar kormányzati konzultáción a miniszterelnök vezetésével a budapesti kormány érintett miniszterei találkoztak a határon túli és nyugati magyar közösségek vezetőivel.

A tanácskozáson jelen voltak a határon túli és a nyugati magyar közösségek vezetői, köztük Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke, valamint Méray Tibor író.

A kormány a magyar-magyar kormányzati konzultáció intézményét a megújult nemzetpolitika jegyében a külhoni magyarsággal fenntartott kapcsolatok erősítése, valamint a külhoni magyar közösségeket érintő alapvető stratégiai kérdések megvitatása érdekében hozta létre. Az első ilyen jellegű tanácskozásra 2006. december 13-án került sor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását