2024. április 20. - Tivadar

A kisebbségek parlamenti képviseletéről

Elkészült a magyarországi kisebbségek parlamenti képviseletére vonatkozó koncepció - jelentette be Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős államtitkára egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen.
2007. december 20. csütörtök 17:47 - Hírextra

A közjogi munkacsoport által készített dokumentum alapján megindulhat a politikai egyeztetés - hangsúlyozta az államtitkár, aki úgy értékelte, hogy kisebbségpolitikában a jogszabálygyártás és a valós problémák napvilágra kerülésének, a regionális politika szempontjából a kihívásoknak és a változásoknak az éve volt 2007.

Gémesi Ferenc emlékeztetett arra, hogy a kisebbségi törvény alapján a kormánynak két rendeletet kellett megalkotnia. A kisebbségi önkormányzatok támogatásáról és a gazdálkodásról szóló rendeletek január elsejével lépnek hatályba - közölte.

A kisebbségi önkormányzatok támogatásról szóló rendelet alapján - mint mondta - az eddigi egyforma finanszírozásból feladatalapú finanszírozás lesz.

Gémesi Ferenc a nemzetpolitika kapcsán elmondta, hogy pozitív visszajelzéseket kaptak a politikai struktúrák, az egyeztetési és a támogatási fejlesztéspolitikai mechanizmusokat illetően.

Közölte, a jövő évi költségvetésben a nemzetpolitikai célú előirányzatok közel egymilliárd forinttal nőttek. A költségvetés hétszázmillió forintot tartalmaz a kapcsolattartási támogatásra - fűzte hozzá.
Gémesi Ferenc szólt arról is, hogy Magyarország schengeni csatlakozásával a 2005-ben bevezetett magyarigazolványok iránt ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés.

A nemzeti vízum, a magyarigazolvány felértékelődik 2008-ban, hiszen ennek fontos ennek szerepe lesz a kapcsolattartási támogatási kérelmekben - mondta.

A szakállamtitkár a sajtóbeszélgetésen kiemelte: a külhoni magyarok kulturális fesztiválja, a BIENNÁLE rendezvényein láthatóvá vált a magyar kultúra egysége; az, hogy nincs külön magyarországi és külhoni magyar kultúra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását