2022. január 28. - Károly, Karola

Politikai acsarkodás a kárpátaljaiakért

Gémesi Ferenc szerint izgatott kirohanások helyett szerencsésebb lenne higgadtan arra koncentrálni, mit is tudnak tenni a nem könnyű helyzetben élő kárpátaljai magyar közösség érdekében, ezért arra kérte Németh Zsoltot: kímélje meg a kárpátaljai magyaroka
2008. február 23. szombat 09:47 - Hírextra
A Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős államtitkára erről annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek szombaton, hogy Németh Zsolt pénteken egy sajtótájékoztatóan arról beszélt: itt az ideje, hogy a kormány megszüntesse megosztó politikáját Kárpátalján, miután a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Kovács Miklós az Európai Emberjogi Bíróságon pert nyert Ukrajna ellen.

A fideszes politikus szerint a magyar kormánynak - de különösen Bársony András jelenlegi kijevi nagykövetnek, akkori külügyi államtitkárnak, Törzsök Erikának, a kancellária nemzetpolitikai ügyek főosztálya főigazgatójának, és Gémesi Ferencnek - meg kellene követnie Kovács Miklóst, amiért 2002-ben szó nélkül hagyta, hogy parlamenti mandátumát választási csalásra hivatkozva átjátsszák Gajdos Istvánnak, a Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnökének.
Gémesi Ferenc erre az MTI-nek úgy reagált: a kormány Kárpátalja esetében is arra törekszik, hogy elősegítse a két magyar szervezet közötti együttműködést az összenemzeti jelentőségű ügyekben. Ennek eredményeképpen hozott létre a magyar-magyar kapcsolattartási támogatás célba juttatására közös lebonyolító szervezetet a KMKSZ és az UMDSZ, és sikerült a közös vélemény kialakítása a vereckei emlékmű vonatkozásában is - jegyezte meg.

A szákállamtitkár hangsúlyozta: a kormány nemzetpolitikájának alapelve, hogy az adott magyar közösségek által választott legitim vezetőkkel tárgyal. A magyar szervezetek és vezetőik a legitimitást nem a magyar kormánytól és nem is az ellenzéktől nyerik, hanem a saját közösségüktől kapják, és ez igaz mindkét kárpátaljai magyar szervezetre - emlékeztetett, hozzátéve: a KMKSZ és az UMDSZ is ezért legitim szereplője a nemzetpolitikának.

Az ukrajnai választásokkal összefüggő kérdéseket pedig Ukrajnának kell megoldania, abban nem lehet semmiféle szerepe Magyarországnak és ezt Németh Zsoltnak is tudnia kell - jelentette ki.
Gémesi Ferenc véleménye szerint februári kárpátaljai útja során bebizonyosodott, hogy helyes döntés volt a szolidaritás jegyében, a rendelkezésre álló források létszámarányt meghaladó mértékben a térségbe irányítása, a nemzeti jelentőségű intézmények és programok körének meghatározása, amelyek lényege a pártpolitikától mentes intézmények, a Kárpátalján kiemelkedő szerepet játszó egyházak szociális, oktatási, kulturális szerepvállalásának támogatása.
A számos pedagógus, egyházi vezető, önkormányzati képviselő tenni akarását kell támogatni és nem politikai szervezeteket. Mi ezt is tesszük: programok és nem politikusok kapják a támogatást Magyarországról - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását