2024. május 8. - Mihály

Ötpárti megállapodás született

A parlamenti pártok frakciói, a külügyminiszter és az Országgyűlés elnöke csütörtökön aláírta azt a politikai megállapodást, amely a 2011-es magyar EU-elnökség felkészülésével összefüggő feladatokról és az úgynevezett EU-elnökségi munkacsoport létrehozásá
2008. február 21. csütörtök 13:18 - Hírextra

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta: az aláírással a magyarországi parlamenti pártok kinyilvánítják, mindannyiuknak fontos, hogy az ország sikeres legyen 2011-ben. A házelnök kiemelte: a felkészülésben konszenzusra és kooperációra van szükség és nagyon sokat számít, hogy a napi viták ellenére minden pártnak fontos Magyarország és Európa sikere.

Göncz Kinga külügyminiszter példa nélkülinek nevezte, hogy elindult egy közös, ötpárti felkészülés a 2011-es uniós elnökségre. Szerinte a viták ellenére minden adott ahhoz, hogy Magyarország valóban olyan elnökségi időszakot tudjon maga mögött, amely teljesebbé teszi az európai integrációt, láthatóbbá az ország imázsát.

A diplomácia irányítója úgy vélte, ezzel egy kultúraváltás is elindult, amelynek jellemzője a konszenzusra törekvés. Véleménye szerint az uniós elnökség lebonyolításában résztvevő szakembereknek a szakmai felkészültség mellett a konszenzusépítést is meg kell tanulniuk.

Németh Zsolt (Fidesz) üdvözölte a megállapodást és azt, hogy mind az öt parlamenti párt belátta, érdekelt abban, hogy kormányváltás esetén se torpanjon meg a felkészülés. Álláspontja szerint az igazi kérdés az, hogy a kormányzat betartja-e a megállapodásban foglalt kötelezettségét. A puding próbája az evés - hangoztatta.

Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető úgy fogalmazott: bízik abban, hogy Európa főszakácsaiként a puding elkészítésénél nem eszik meg előre a nyersanyagot a vitákban. Hozzátette: nem is lehetett volna jobban elkezdeni a felkészülést a magyar elnökségre, mint egy "házi" konszenzussal, hiszen az unió soros elnökének is mindig a konszenzust kell képviselnie.

Kóka János, az SZDSZ elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak Magyarország, hanem az Európai Unió szempontjából is nagyon fontos lesz a 2011-es év, hiszen elindul a lisszaboni versenyképességi stratégia következő szakasza, meg kell alkotni a Kioto utáni stratégiát, valamint Magyarországnak le kell tennie a 2014 és 2021 közötti költségvetési ciklus alapprogramját.

Semjén Zsolt, a KDNP elnök-frakcióvezetője és Herényi Károly, az MDF képviselőcsoportjának vezetője szintén üdvözölte az aláírást. Utóbbi megjegyezte: ez az első megállapodás, amelyet minden parlamenti párt aláírt és ciklusokon átívelő együttműködést rögzít.

Az EU-elnökségi munkacsoport a politikai megállapodásnak megfelelően három kérdéscsoportban konszenzusos állásfoglalással segíti a kormány által végzett felkészülési munkát, három további témakörben pedig folyamatos konzultációt folytat a kabinettel.

A munkacsoport ügyrendje tartalmazza, hogy konszenzusos álláspontot kell kialakítani a magyar EU-elnökség prioritásainak meghatározásában, az arculat, illetve a fő üzenet tekintetében, továbbá az elnökség lebonyolításával összefüggő személyi-intézményi struktúra elvi kérdéseiben. A konzultációs témák között szerepel a magyar EU-elnökségre vonatkozó belföldi és nemzetközi kommunikáció, az elnökség költségvetése, valamint az ezen időszakhoz kapcsolódó programok, rendezvények megtervezése.

A munkacsoport tagjai a frakcióvezetők és minden képviselőcsoportból még egy ember. A testület társelnöki rendszerben működik egy ellenzéki és egy kormánypárti vezetővel, az ülésen képviselteti magát a Külügyminisztérium és meghívottként részt vehet a kormány más képviselője is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását