2024. április 19. - Emma

A Cirque du Soleil kétszer lép fel

A kanadai Cirque du Soleil (A Nap Cirkusza ) február 29-én és március 1-jén ismét a Papp László Budapest Sportarénában mutatja be Delirium című nagy sikerű produkcióját. A társulat októberben mutatkozott be Budapesten.
2008. február 21. csütörtök 13:14 - Hírextra

Az előadást szervező Live Nation Hungary MTI-hez eljuttatott sajtóanyagából kiderül: az álom, a művészet, az akrobatika, a technika, a fény és a zene egysége révén születik a produkció. A hatást jelentős mértékben fokozza a kitűnő zene.

A montreali székhelyű társulat, amelyet Guy Laliberté és Daniel Gauthier 1984-ben alapított, több mint 3000 alkalmazottat foglalkoztat. Előző produkcióját, az Allegriát Európa és az amerikai kontinens legimpozánsabb színházaiban, rendezvényhelyszínein mutatták be óriási sikerrel.

Az előadások zenéje nem hasonlít a hagyományos cirkuszi előadások kísérőzenéjéhez - világzene, experimentális zene, pop, new age, new wave ötvözetéből alakul ki. René Dupéré Allegria című dalára írt magyar szöveget Geszti Péter, amelyet Oláh Ibolya adott elő Magyarország címmel.

Michel Lemieux és Victor Pilon alkotópáros ötletei és rendezése alapján született a Delirium, amely 62 művész munkája nyomán valósul meg, technikai bravúrok segítségével (6 zenész, 12 táncos, 6 énekes, 9 akrobata és 3 színész veszi birtokba egyszerre a színpadot.)

A Cirque du Soleil sátrakban 6 világkörüli turnét bonyolított le, s öt állandó, különféle témájú színházi előadást mutatott be. Fellépett februárban Los Angelesben, a Grammy-gálán is. Egyes előadásainak bevételét a cirkusz iskolája kapja, a fiatalok esélyeinek javítására. A fellépőruhákat, kiegészítőket, eszközöket Montrealban, a város különösen szegény negyedében készíttetnek.

A Delirium mellett a Saltimbanco előadását tervezték át vizuálisan és technikailag, hogy nagy termekben, sportcsarnokban adhassák elő. Az új előadásokon a korábbiakhoz képest több technikai változtatást hajtanak végre. Az új vetítőrendszer révén nemcsak a kép minősége lesz jobb, de kisebb helyet foglal el, így a közönség jobban láthatja a műsort.

A társulatnak két magyar tagja is van: Újvári Milán artista és Vörös Roland, aki a technikai stáb tagja - tudta meg az MTI.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását