2024. május 3. - Tímea, Irma

Kumin Ferenc a népszavazás dátumáról

Sólyom László köztársasági elnök több okból döntött a március 9-ei dátum mellett: ez felelt meg az eddigi gyakorlatnak, nem látta indokoltnak a referendum további késedelmét, valamint a tavaszi ünnepek is így maradtak kívül a kampány időszakán - mondta Ku
2008. január 23. szerda 19:39 - Hírextra
Sólyom László köztársasági elnök előzőleg március 9-ére, vasárnapra tűzte ki a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről szóló népszavazást.

Kumin Ferenc a köztársasági elnök döntése kapcsán elmondta: az államfő a lehető legkorábbi időpontra írta ki a népszavazást. Az indokokról szólva kifejtette: korábbi hasonló döntéseknél, választások időpontjának kiírásánál is törekedett az államfő a minél korábbi időpontok megjelölésére.

Kiemelte azt is, hogy a népszavazás kiírását megelőző, hosszúra nyúlt eljárás után a köztársasági elnök nem látott indokoltnak bármilyen további késedelmet. Hozzátette: Sólyom László azt is mérlegelte, hogy a március 9-ei dátumot választva a két közeli ünnep, március 15-e és a húsvét is a népszavazás után lenne.

A főosztályvezető szerint az ország a nemzeti ünnepre túl lesz a kampányon, ami szavai szerint javíthatja a méltó ünneplés esélyeit.

Elmondta azt is, hogy a szerdai Magyar Közlönyben közzétették az Alkotmánybíróság keddi határozatát, amely elutasította a kórházi napidíj, a vizitdíj és a tandíj ügyében népszavazást elrendelő országgyűlési határozatok elleni kifogásokat. Hozzátette: ez nyitotta meg a lehetőséget arra, hogy az államfő kihirdesse a népszavazás időpontját.

A Fidesz és a KDNP által benyújtott népszavazási kezdeményezések nyomán az Országgyűlés december 17-ei határozataiban rendelte el a népszavazást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását