2024. május 10. - Ármin, Pálma

Kiállítás Erzsébetről

Bár Árpádházi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulóját tavaly ünnepelték Magyarországon és Németországban, Berlinben újabb kiállítás nyílt a sárospataki - és thüringiai - Erzsébetről.
2008. február 21. csütörtök 21:57 - Hírextra
A Szent Erzsébet életét és tevékenységét, valamint a korabeli Magyarországot bemutató, a magyar Nemzeti Múzeum sárospataki Rákóczi Múzeuma által összeállított kiállítás helyszíne a német Thüringia tartomány berlini képviselete.

Magyarország mellett a német Wartburg és Marburg városa vallja magáénak IV. Béla király testvérét, aki 1207-ben született Sárospatakon. A tragikus sorsú magyar királylány már négyéves korában Wartburgba került - négyéves korában jegyezték el őt a thüringiai őrgróf egyik fiával -, s ahol tizenhat évet töltött. De Sárospatak és Wartburg mellett a hesseni Marburg is magának "követeli" Erzsébetet, aki fiatal, mindössze huszonnégy évig tartó életének legutolsó éveit - Wartburgból férje halála után száműzve -, három kis gyermekével az akkor még Thüringiához tartozó Marburgban töltötte.

Szent Erzsébet huszonévesen egyaránt segítette a szegényeket és a betegeket, kórházat és templomot hozott létre, s nevét a német katolikusok és a protestánsok egyaránt imába foglalták. Ezért tartják azt Németországban, hogy Árpádházi - és Thüringiai - Szent Erzsébet nemcsak a szegényeket és az elesetteket segítette, hanem saját eszközeivel a vallásokat is egyesítette. A krónikák szerint sírja mellett számos csodás esemény történt.

Hörcsik Richárd, Sárospatak polgármestere megnyitóbeszédében jelképesnek nevezte, hogy a sárospataki kiállítás most Németországba költözött, abba az országba, amely befogadta Erzsébetet, s ma is ápolja emlékét. A polgármester megható részleteket ismertetett Árpádházi Szent Erzsébet életéből, de kiemelve azt is, hogy 1231. november 17-én bekövetkezett halála után négy évvel, 1235-ben IX. Gergely pápa már szentté avatta. S felidézte azt is, hogy az a II. Frigyes császár, aki a rendkívül fiatalon özveggyé lett Erzsébet kezét megkérte, de kosarat kapott, leborult sírja mellé és koronáját koporsójára helyezve azt mondta: "Ha már nem tudtalak megkoronázni életedben, kérlek fogadd el ezt most. S királynő leszel Isten országában".

Sárospatak polgármestere utalt Árpádházi Szent Erzsébet életének máig ható, mindennél fontosabb üzenetére, így egyebek között a példamutatás, a szolgálat, a szeretet, a támogatás és a szolidaritás szükségességére. Azoknak az értékeknek a megőrzésére, amelyekből Európa ma hiányt szenved.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását