2024. május 3. - Tímea, Irma

Elhunyt Mahmúd Darvis

Hatvanhét éves korában az egyesült államokbeli Houstonban elhunyt Mahmúd Darvis, a legelismertebb palesztin költő, népe száműzetése, a megszállás és függetlenségi harc drámáinak lírai tolmácsolója.
2008. augusztus 10. vasárnap 08:23 - Hírextra
Mahmúd Darvis halálát a szívműtéte után kialakult szövődmények okozták.

Mahmúd Darvis 1941-ben született a brit mandátumhoz tartozó (ma Észak-Izraelben található) al-Biruében. Az 1948. évi izraeli-arab háború alatt a falut porig rombolták, lakói száműzetésbe kényszerültek. A Darvis család Libanonba menekült, majd visszatért Izraelbe. Darvis Haifában végezte iskoláit. Első verseskötete, a "Szárnyak nélküli madár" 1960-ban, 19 éves korában jelent meg. Az 1970-es évek óta száműzetésben élt Moszkvában, Kairóban, majd Libanonban. 1993-ban kilépett a Palesztinai Felszabadítási Szervezetből, hogy tiltakozzon az oslói megállapodások ellen, mert azok szerinte nem hozzák meg az igazságos békét a palesztinok számára.

1996-ban - száműzetése óta első ízben - engedélyt kap izraeli beutazásra, hogy részt vegyen Emile Habibi izraeli-arab író temetésén.

A Szovjetunióban Lenin-díjjal, Franciaországban a Művészetek és Irodalom lovagja kitüntetéssel, Hágában a Claus Herceg-díjjal tüntettek ki. Közel harminc művét negyven nyelvre fordították le.

Darvis halála miatt a Palesztin Hatóság háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a palesztin területeken - jelentette a palesztin közszolgálati televízió.

Földi maradványáért Mahmúd Abbász palesztin elnök repülőgépet küld az Egyesült Államokba - közölte Atalláh Heiri ammáni palesztin nagykövet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását