2024. május 2. - Zsigmond

Film a zsidómentő századosról

Bemutatták az Ocskay László, az elfelejtett hős című dokumentumfilmet szerdán este Budapesten, az Uránia Nemzeti Fimszínházban. A katonatiszt a második világháború idején üldözöttek ezreinek életét mentette meg.
2008. január 24. csütörtök 07:59 - Hírextra

Fonyó Gergely, a film rendezője a vetítés előtti sajtótájékoztatón kiemelte: Ocskay László százados, az elfeledett második világháborús zsidómentő személye és tettei időszerűek ma Magyarországon.
Véleménye szerint fontos lenne, hogy az iskolákban Raul Wallenberg és Oscar Schindler mellett Ocskay Lászlót is "tanítsák".

A dokumentumfilm címe "talán egy kicsit patetikus, egy kicsit közhelyesnek tűnik", de Ocskay valóban "igazi hős" - mondta Fonyó Gergely, hozzátéve, hogy az alkotás megrendezésére régóta vágyott.
Rámutatott arra, noha a filmet "az utolsó utáni" pillanatban sikerült elkészíteni, reméli, munkája hozzájárult ahhoz, hogy "egy igazi hőst, egy nagyformátumú embert nem felejtünk el".

Köbli Norbert, az Ocskay László életéről készülő játékfilm forgatókönyvírója fontosnak nevezte, hogy a dokumentumfilm mellett forgassanak egy szélesebb közönséghez eljutó játékfilmet is. Míg a dokumentumfilm műfaji jellegénél fogva bemutatja Ocskay Lászlót, addig a játékfilm arra is rávilágít, ki volt ő valójában, miért tette azt, amit tett - hangsúlyozta.

Szita Szabolcs történész szerint a dokumentumfilm és a további kutatások elősegíthetik Ocskay László életútjának feltárását. Felidézte, hogy Ocskay "frappáns módszerrel", egy ruhagyűjtő raktár üzemeltetésével önzetlen módon, életét kockáztatva 2500 zsidót mentett meg 1944-ben. A méltatlanul elfeledett százados példaértékű lehet - mondta.

Ocskay László a budapesti Abonyi utcai Zsidógimnázium épületében (ma Radnóti Miklós ELTE Gyakorló Gimnáziuma) az úgynevezett "Ruhagyűjtő Munkásszázad" vezetőjeként munkaszolgálatosoknak és családjuknak nyújtott védelmet a német és nyilaskeresztes fenyegetésekkel szemben. Az általa megmentett üldözöttek között volt Goda Gábor, Kossuth-díjas író, Kadosa Pál, zeneszerző, Kabos Ede, kardvívó világbajnok, Kellér Dezső és Ráday Imre színművész is.

A dokumentumfilm forgatókönyvírója Ocskay László leszármazottja, Ocskay Rudolf és Kollarik Tamás, az operatőr Kiss Sándor, a fotós Gyulai Bence Márton, a zene Rakonczay Viktor munkája.

Az alkotást beválogatták a jövő héten kezdődő 39. Magyar Filmszemle dokumentumfilmes versenyprogramjába.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását