2024. április 27. - Zita

Pert vesztett Kupper András

Személyiségi jogi pert vesztett Kupper András az Egyes budapestiek levele ügyében; a Legfelsőbb Bíróság szerdán kimondta, hogy aki politikai tartalmú nyilatkozatokat tesz, annak számolnia kell azzal, hogy a vélemény-nyilvánítási szabadsága körében mondand
2008. február 20. szerda 17:14 - Hírextra

Kupper András, a Fővárosi Közgyűlés fideszes frakcióvezetőjeként három éve, Budapest felszabadításának 60. évfordulóján közleményben szólította fel Demszky Gábor főpolgármestert, Schiffer Jánost, Molnár Jánost és Hiller Istvánt, hogy "ne ünnepelje Magyarország szovjet megszállását". Válaszul budapesti értelmiségiek nyílt levélben mutattak rá arra, hogy Kupper András "ezzel a nyilatkozattal azok mellé állt, akik hatvan évvel ezelőtt feláldozták Budapestet", továbbá, hogy "nácimosdatásnak, nyilasmentegetésnek", a nácizmust megbocsátó tartalmú nyilatkozatoknak nincs helye a közéletben.

A válaszlevél felszólította a Fidesz-frakciót Kupper András kizárására, valamint a Fővárosi Önkormányzatot és a demokratikus pártokat a vele való együttműködés megszakítására.
Kupper András a levél aláírói közül 16-tal szemben nyújtott be keresetet jó hírnév megsértése és becsületsértés miatt.

A perben korábban a Fővárosi Bíróság nem jogerősen elutasította a keresetet azzal az indoklással, hogy politikai véleménynyilvánítás történt, melynek érték- és igazságtartalmát a bíróság nem hivatott vizsgálni. Emellett az elsőfokú bíró indoklásában kifejtette azt is, hogy a felperesnek közszereplői mivolta miatt "többet kell eltűrnie".

Ezzel homlokegyenest ellenkező döntést hozott a Fővárosi Ítélőtábla 2007 márciusában. A jogerős ítélet szerint Kupper András személyiségi jogait megsértették az alperesek.

A másodfokú bíróság azzal érvelt, hogy az alperesek Kupper Andrást mindenféle ténybeli alap nélkül hozták összefüggésbe szélsőséges nézetekkel, illetve azok képviselőivel. Kupper nyilatkozata nem adott alapot ezekre a minősítésekre amelyek olyan mértékben indokolatlanok, hogy még egy közéleti szereplővel szemben sem engedhetők meg.

A tábla szerint a náci, nyilas, antiszemita vád az egyik legdurvább, ami csak lehetséges egy politikussal szemben.

Az alperesek felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a tábla ítélete ellen. Ebben az eljárásban szerdán a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte az ítélőtáblai jogerős határozatot, helyben hagyta a Fővárosi Bíróság elsőfokú - Kupper András keresetét elutasító - döntését, és kimondta, hogy aki politikai tartalmú nyilatkozatokat tesz, annak számolnia kell azzal, hogy a vélemény-nyilvánítási szabadsága körében mondandója szabadon interpretálható.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását