2024. május 3. - Tímea, Irma

Fogyatékos törvény

Becslések szerint arányaiban Magyarországon a legmagasabb a gondnokság alá helyezettek száma, az pedig biztos, hogy a 66 ezer gondnokolt kétharmada nem hozhat döntést saját életével kapcsolatban - írta pénteki számában a Népszabadság.
2008. február 15. péntek 09:21 - Hírextra
A Központ a Mentális Sérültek Jogaiért Alapítvány tanulmánya szerint a hazai gondnoksági szabályok nem felelnek meg a nemzetközi emberjogi követelményeknek - olvasható a lapban.

A szervezet jogásza azt állítja, hogy a hiányos jogszabályok következtében sorozatosak a visszaélések. Lényegében bárki kezdeményezhet gondnokság alá vételi eljárást. Gyakran megesik, hogy az örökhagyót akarata ellenére azért helyezik gondnokság alá, hogy lakását vagy a vagyonát megszerezhessék.

Aki teljes gondnokság alá kerül, gyakran egy életre elveszíti az élete fölötti döntés jogát. A gondnoknak lényegében teljhatalma van. Elvileg mindenféle egyeztetés nélkül hozhat döntéseket a legapróbbaktól a legsúlyosabbakig, akár a gondnokolt akarata ellenére is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását