2024. április 27. - Zita

Békamentő akció indul

A Tápió-vidéki természetvédelmi szervezetek munkatársai immár negyedik éve állítanak terelőkerítést a békák összegyűjtésére a 311-es út mellett, hogy ezzel megvédjék őket a tömeges gázolástól. A békamentő akcióra idén is várják az önkénteseket.
2008. február 20. szerda 06:45 - Hírextra

A barna ásóbékák a telet a száraz homokos vidékeken töltik, mélyen a földbe ásva magukat, de tavasszal előjönnek odúikból és szaporodási helyük felé, a farmosi mocsarakhoz vonulnak nagy csapatokban. Útjukat azonban keresztezi a 311-es út, így a kétéltűek átkelése cseppet sem biztonságos. Épségükre önkéntesek vigyáznak, évek óta helyi természetvédő szervezetek, iskolások hordják át az úton a békákat vödrökben, míg a vándorlási időszak befejeződik, vagyis április elejéig.

A békamentés során a természetvédők az út mentén fóliakerítést építenek, amely elé vödröket ásnak a földbe. A békák ezekbe a kannákba esnek bele, amit aztán önkéntesek visznek át az út túloldalára, majd szabadon engedik a kétéltűeket, hogy folytathassák vándorútjukat a víz irányába. Ezzel a módszerrel 2006-ban rekord mennyiségű békát, 35 ezret mentettek meg Farmosnál, míg tavaly 15 356-ot - közölte tájékoztatójában a Magyar Madártani Egyesület, a békamentő akció egyik szervezője.

A természetvédő munkára idén is várják az egyéni vagy csoportos jelentkezőket. Jelentkezni Németh András programvezetőnél lehet a 20/234-9994-es telefonszámon, vagy a mmetapio@gmail.com e-mail címen, ahol további információk is kérhetőek a mentésről.

A béka-őrjárat - amely 1-2 órát vesz igénybe - minden reggel 7 óra körül indul a farmosi vasútállomás közeléből, de nagyobb csoport esetén lehetőség van más időpontban szervezni a mentést. További információ a www.tapiovidek.hu honlapon található.

Az idei évet a kétéltűeket különösen fenyegető veszélyek miatt a világon a Béka Évének nyilvánították. A nemzetközi program védnökségét David Attenborough vállalta el. A globális akciósorozathoz kapcsolódnak a kétéltűvédelmi tevékenységek - köztük a farmosi békamentés is. A mentési akció fő célja a - jelenleg még jelentős - békapopulációk összeomlásának megakadályozása, melyet akár tömeges gázolás is okozhat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását