2024. április 20. - Tivadar

Katonáink Afganisztánba indultak

Önök a Magyar Honvédség legveszélyesebb, legnagyobb katonai kihívást jelentő missziójában teljesítenek szolgálatot, olyan országban, ahol nem létezik kizárólag katonai megoldás - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter az Afganisztánba induló katonák bú
2008. február 20. szerda 06:40 - Hírextra

A szolnoki Hild téren a hozzátartozók és érdeklődők népes sokasága előtt búcsúztatták el a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport negyedik váltását. A 238 katona február 22-én kezdi meg külföldi szolgálatát. Kilenc katona Bulgáriából, Szlovéniából és Horvátországból csatlakozott a magyar tartományi újjáépítési csoporthoz.

A miniszter hangsúlyozta: három földrész, 13 ország, 17 helyőrség, ezer magyar katona, ez jelenti dióhéjban a Magyar Köztársaság missziós szerepvállalását. Mindannyian sikeresen befejezték a több hónapos felkészülést, hogy hazánk követei legyenek Afganisztánban, az ország egyik legfontosabb nemzetközi feladatát ellátva - tette hozzá.

Elmondta: a békés, és demokratikus Afganisztán megteremtésére akár egy évtizedre is szükség van még, ezért a kormány meghosszabbította a tartományi újjáépítési csoport mandátumát. Az eddigi eredmények reményt keltőek: az elmúlt években ötmillió menekült tért vissza hazájába.

Az új feladatokról szólva Szekeres Imre közölte: a magyar katonák hamarosan átveszik a kabuli nemzetközi repülőtér irányítását, egy szolnoki katonákból álló különleges műveleti csoport pedig a NATO alárendeltségében vesz részt majd különböző katonai műveletekben.

Az afganisztáni misszió jó példa arra, hogy a nemzetközi szerepvállalás a nemzeti érdekeink érvényesülését mozdítja elő, sikere komoly mértékben növeli hazánk nemzetközi tekintélyét - fejezte be ünnepi beszédét a honvédelmi miniszter.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását