2024. április 27. - Zita

Kiütéses győzelemre készül Csányi Szabi?

Hétfőn délután Csányi Szabolcs a Black-Outból volt a Pont FM Rocközön című műsorának vendége. A beszélgetés alapját a február 23-ai II. Rock DJ Párbaj adta, de természetesen szó volt a Black-Out készülő lemezéről és a zenekar új énekeséről is.
2008. február 19. kedd 19:01 - Pálfi Rita
Szombat este Csányi Szabolcs is azon kihívók közt szerepel, akik megpróbálják ledönteni trónjáról Szigeti Ferencet a képzeletbeli ringben. A négy kihívó először egymással mérkőzik meg, sorsolással döntik el a párokat, ezután jön a középdöntő, majd a párbaj a címvédővel. Szabi arra a kérdésre, hogy kivel nem szeretne összekerülni, illetve, hogy kitől tart a legkevésbé csak annyit mondott, hogy mindenkivel jó kapcsolatot ápol, nincs senki, akit akár pozitívan, akár negatívan kiemelne.

Természetesen felvetődött a kérdés, hogy inkább saját füleinek kedves felvételekkel készül, vagy megpróbál a bulizós rock területéről szerezni ellenfélre mérhető csapásokat. Szabi elárulta, hogy még soha nem volt semmilyen DJ és eredetileg inkább rockos szórakozóhelyeken hallható dalokban gondolkodott. Ha saját zenei kedvenceit hozná, akkor valószínűleg elhangozna valami a Soundgarden, az Alice in Chains, a Pantera vagy akár a Toto repertoárjából. Mindenesetre úgy érzi, hogy attól, hogy ő valamit szeret, az még nem biztos, hogy odavaló. És a párbajban nagyon fontos szerepet játszik a közönség, mivel ők a döntőbírók. A következtetés az lett, hogy készül érdekességekkel is, és olyan dalokkal érkezik, amik népszerűek lehetnek a közönség köreiben, de azért ő is szereti őket.



És hogy mire számít a többiektől? Egyedül Hangyáról mondta, hogy el tudja képzelni, hogy Ramones számmal is készül, de a többiekről ötlete sincs. Talán naprakészebb, frissebb dalok várhatóak Halász Feritől a Depresszióból. Arra a felvetésre, hogy Black-Out dalokra számíthatnak-e szombat este a nézők, kapásból nemmel válaszolt Csányi Szabi. Azonban hallván, hogy Szigeti Ferenc éppen Karthago dallal diadalmaskodott, hozzátette, hogy ezt akkor még átgondolja. (A műsorvezetők Zoli és Erik rögtön ötletbörzét tartottak, az eredmény: mind a Spirál, mind a Szabadlábon című dal kiváló „fegyver” lenne a Black-Outtól)

Innen át is tértek a Black-Out háza tájára. A zenekar tavaly ünnepelte 15 születésnapját, ráadásul elnyerték az év hazai modern rock albuma (Fonogram díj) címet Rádió-Aktív című korongjukkal. Az örömbe sajnos üröm is vegyült, hiszen a csapat énekese Kowalsky Balázs Gyula úgy döntött, hogy teljes emberként a Kowalsky meg a Vega együttesre kíván koncentrálni. Ezért énekes keresésébe kezdett a csapat. Az biztos volt, hogy ez nem jelentheti a Black-Out pályafutásának végét. Ekkora múlttal és ilyen lelkes rajongótáborral rendelkező zenekar fejében, meg sem fordulhat, hogy abbahagyják. Nem volt egyszerű feladat, hiszen frontembert pótolni különlegesen nehéz. Szerencsére rengeteg jelentkező közül szelektálhattak, és végül körülbelül 10-15 embert hívtak le a próbaterembe. Közülük került ki Csordás Róbert a Soundshine-ból, aki a nyári fesztiválidényt már végigénekelte a csapatban. A váltás után most jutott igazán idejük újra dalszerzéssel és az új lemezzel foglalkozni, hiszen az új embernek először minden idejét elvette a Black-Out dalok megtanulása. Fontos volt a kiválasztásnál egyébként, hogy nem ”Kowa-kópiát” kerestek, bár nincsenek illúzióik: a hasonlítgatást nem lehet elkerülni.



De ezzel már le is zártuk a múltat, hiszen nagyban folynak a következő lemez munkálatai: 80 százalék már meg is van. A dalok születéséről is mesélt Szabi: általában ő az, aki leviszi a próbaterembe az ötleteit, és a többiek ehhez az alaphoz adják hozzá a többit zeneileg és persze a dalszövegeket is. Volt olyan még Kowával, hogy a napközben elkezdett számra másnap már meg is volt a kész szöveg. Ez a régi, közös dalszerző módszer most is érvényes, és Csordás Robi az új énekes is kiveszi a részét a közös munkából, ebből is látszik, hogy a koncertezős időszak alatt összeszokott az új felállású együttes. Arról, hogy mikor jelenik meg az új korong Szabi nem tudott biztosat mondani: ő szerette volna, ha már nyáron kiadhatják. Azonban nem szeretnének elkapkodni semmit, legyen jó, erős és hatásos a lemez, ez az, ami igazán fontos.

Szóba került még Szabi két másik zenei „vállalkozása”, a Sisao és az Ezüst Patak. Előbbi a Junkiesból ismert Szekeres Andrással közös Oasis tribute zenekar, melyben minél hitelesebben próbálják visszaadni a brit zenekar dalait. Az Ezüst Patakot Gabrieli Richye alapította és Szabinak eredetileg csak a véleményét kérte ki zenei kérdésekben, ez alakult át később közös munkává. Az Ezüst Patak zenei világa talán meglepően hat egy vérbeli Black-Out rajongó számára: népzenei elemekkel ötvözött rockzenéről van szó, inkább az etno kategóriába lehetne besorolni. Februárban volt lemezbemutató koncertjük és van már két klipjük is.

Szabitól még megkérdezték, hogy mennyire egyszerű összeegyeztetni ezt a sokféle stílust, nem ütköznek e a másfajta zenei világok. A gitáros szerint jó dolog más zenekarokban is szerepelni, az ember kipróbálhatja magát más vizeken is. „Egy zenész legyen nyitott.” Ki tudja, lehet, hogy éppen ez hozza meg számára a győzelmet február 23-án, szombaton rock DJ párbajon a Wigwamban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását