2024. április 27. - Zita

A húsipari csalók ügye lezárult

Öt évig tartó tárgyalás után az év elején lezárultak a szolnoki Solami Húsipari Rt. és szekszárdi Tolnahús Rt. hajdani vezetői ellen indított büntetőperek; a két cégvezető a bírósági ítélet szerint 1.627 esetben követte el a csalás bűntettét, és ezzel töb
2008. február 14. csütörtök 13:26 - Hírextra
A bírósági eljárás döntően az elsőrendű vádlott, idősebb Z. Gyula, a Solami Rt. volt vezérigazgatójának betegsége miatt húzódott el - tette hozzá újságírói kérdésre Sándor Géza.
A szóvivő elmondta: a 2008 elején jogerőssé vált ítélet szerint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság a Solami-vezetőt két év, börtönben végrehajtandó szabadságvesztéssel sújtotta, végrehajtását négy évre felfüggesztette. A Tolnahús Rt.-t irányító ifj. Z. Gyula esetében már 2006-ban jogerős döntés született - emlékeztetett a szóvivő. Őt három év börtönre és a közügyektől való három év eltiltásra ítélték. Ügye megjárta a Legfelsőbb Bíróságot, s döntése alapján a másodrendű vádlott büntetése háromnegyed részének letöltése után feltételesen szabadságra bocsátható volt, így 2007 októberében szabadult.

A károsultak egy hányadának vesztesége részben vagy egészben megtérült, de a több mint másfél ezer sértett többsége jogos igényéhez polgári peres eljárás vagy a most is folyó felszámolási eljárás útján juthat hozzá. A bírósági határozatokat a sértettek vagy jogi képviselőjük kérésére a Szolnoki Városi Bíróság küldi meg számukra.

Az országos médiát is megjárt ügy háttere: a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság 2000-ben kezdett el vizsgálódni idősebb Zöld Gyula ellen, aki 1998-ban vásárolta meg a Solami Rt.-t, két másik húsipari céggel, egy szekszárdival és egy ceglédivel együtt. A vizsgálat megállapította, hogy a Solami 1999 októbere és 2000 januárja között 30-50 napos fizetési határidővel magántermelőktől és közületektől mintegy 300 millió forint értékben vásárolt sertéseket, de azok ellenértékét nem fizette ki. Ezenkívül idősebb Zöld Gyula 1998-ban és 1999-ben csaknem 600 millió forint banki hitelt vett fel, amelyet nem törlesztett. Mivel a szolnoki és a szekszárdi cég tartozásai apa és fia vezetése alatt tovább növekedtek, az illetékes bíróságok felszámolási eljárást indítottak ellenük. A büntetőügy lényeges eleme, hogy a Solami és a Tolnahús Rt. anyagi csődje és fizetésképtelensége tudatában is folytatta az állatok felvásárlását, ellenérték megfizetése nélkül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását