2024. április 30. - Katalin, Kitti

Tabajdi Csaba Koszovóról elmélkedett

z Európai Parlament Szocialista Frakciója ma vitát folytatott Koszovó jövőbeni státuszáról a várhatóan most vasárnap (február 17-én) kikiáltandó függetlenség ügyében. A frakciótagok Tabajdi Csaba társjelentéstevő írásos előterjesztését vitatták meg. Magya
2008. február 13. szerda 21:20 - Hírextra
A frakció túlnyomó többsége egyetértett Tabajdi Csabával, hogy Koszovó EU által ellenőrzött függetlensége elkerülhetetlen tény, annak ellenére, hogy rendkívül sok ellentmondással kell szembenéznünk. "Nyilvánvaló, hogy Koszovó Szerbia számára elveszett. Ugyanakkor potenciálisan veszélyes következményekkel járhat a függetlenség Macedóniára és Bosznia-Hercegovinára nézve, és ma még nem láthatók a térségen túlmutató hatásai."

A magyar szocialista delegációvezető szerint a feladat most a koszovói függetlenség által okozott károk minimalizálása és a térség stabilitásának biztosítása. Ebben az EU-nak a térség országaival közösen kiemelt felelőssége és szerepe van. Tabajdi elmondta, hogy a jogi szakértők túlnyomó többsége szerint a koszovói EU missziók (jogállamisági/rendőri misszió és az ENSZ adminisztráció szerepét átvevő civil iroda) jogi alapját az 1999-ben elfogadott 1244-es ENSZ biztonsági tanácsi határozat megfelelően biztosítja. Ezen túl az új koszovói állam is fel fogja kérni az EU-t és a NATO-t a szerepvállalásra. Ez a kétpilléres megoldás egészen megnyugtatóan rendezi a jogi alap problémáját. Nagy kérdés, hogy hogyan történik majd Koszovó elismerése a tagállamok, illetve az Európai Unió részéről. Várhatóan két körben történik majd az elismerés, az aggályaikat, kifogásaikat hangoztató államok csak késéssel ismernék el az új államot. Kérdés ma még az is, hogy az uniós külügyminiszteri tanács szintjén lesz-e közös, Koszovó függetlenségét tudomásul vevő nyilatkozat.

Tabajdi reményét fejezte ki, hogy Szerbia visszafogottan reagál majd volt déli tartománya függetlenségének kikiáltására. "Nem várhatjuk el józanul a szerb kormánytól, hogy semmilyen diplomáciai lépést se tegyen a koszovói függetlenséget követően, de bízunk abban, hogy ezek nem veszélyeztetik majd Szerbia uniós integrációját". A magyar szocialista képviselő szerint megértőknek és türelmeseknek kell lennünk Szerbiával, segítenünk kell az országot a veszteség feldolgozásában és az Európai Unióhoz való közeledés felgyorsításában.

Tabajdi Csaba szerint a koszovói rendezés csak az Ahtisaari-terven alapulhat. "Különös figyelmet kell fordítanunk a tervben foglalt egyéni és kollektív kisebbségi jogok teljes körű érvényesítésére. Az EU-nak oda kell arra is figyelnie, hogy ne kövesse el újra a bosznia-hercegovinai rendezés hibáit, ne vegye át teljesen a felelősséget a döntésekért, hanem felügyelő, koordináló és támogató szerepet játsszon."

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását