2024. április 19. - Emma

Tabajdi a borszektorról

Tabajdi Csaba, az MSZP EP Delegáció vezetője, az EP Mezőgazdasági Bizottságának magyar főtagja ma felszólalt az Európai Parlament plenáris ülésén az európai borszektor reformjáról szóló vitában.
2007. december 11. kedd 12:36 - Hírextra
"A bor nemzeti identitásunk része, ezért európai ügy. Nincs vita köztünk a Bizottsággal, de itt az Európai Parlamentben sem, hogy a borszektor alapvető reformjára szükség van. Elfogadhatatlan azonban, hogy azt a legszegényebb bortermelő régiók kárára hajtsák végre, és Észak-Dél viszonylatban megosszák az uniót.

Itt az EP-ben megbukott a Bizottság javaslata, az alkoholtartalom fokozására továbbra is engedélyeznünk kell a cukrozást. Pozitív elmozdulást jelent az is, hogy a nemzeti borítékok felosztása nem elsősorban a borbüdzséből való múltbéli részesedés, hanem emellett a termelési referenciák és a bortermelő terület alapján történhet. A történelmi referenciák idejétmúlt kritériumai azt eredményeznék, hogy azokat az államokat büntetnénk meg, amelyek nem felelősek a túltermelésért, mert már korábban is a minőségre törekedtek a mennyiség helyett, és azoknak adnánk ismét több pénzt, amelyek eddig is nagy feleslegeket termeltek. A végső kompromisszum az lehetne, ha a nemzeti borítékokat kétharmad arányban a terület és termelési mennyiség, és csak egyharmad arányban a történelmi referenciák alapján osztanánk el.

Támogatom a marketingre és promócióra fordítható támogatások növekedését, mert piacot kell teremtenünk az európai boroknak. Erre azonban nem csak az unión kívül, hanem belül is szükség lenne. Pozitív a lepárlási támogatások nagymértékű csökkentése, a források átcsoportosítása is.
Ugyanakkor meggyőződésem, hogy a kivágási támogatások koncepciója elhibázott, mert az elsősorban az új tagállamokban vezetne nagymértékű ültetvénykivágásokhoz, és nem azokban az országokban, ahol a feleslegek képződnek. Különösen hátrányosan érintheti ez az új tagállamokat, mert magas minőséget termelő szőlőterületeket is ki fognak vágni. Ezért javasoltam azt, hogy a borköltségvetés egészét a nemzeti borítékokban osszák szét a tagállamok között, akik saját maguk döntik el - az uniós szabályozással összhangban - hogy azt kivágásra, ültetvénymodernizációra, marketingre, vagy más egyéb támogatási formára fordítják. Ez egy rugalmasabb, igazságosabb rendszert eredményezne.

Bízom benne, hogy a Tanácsban tovább sikerül majd módosítani a borreform koncepcióját, mert az jelenlegi formájában még mindig súlyos károkat okozna az európai borszektor egészének, de különösen az új tagállamok szegényebb bortermelő régiói számára."

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását