2024. május 3. - Tímea, Irma

Elhunyt a tandemhelikopter atyja

Elhunyt Frank Piasecki amerikai mérnök, repülőgép-tervező, csapatszállításoknál és a szárazföldi, illetve tengeri mentéseknél használatos tandemrotoros helikopterek feltalálója. Piasecki 88 évesen, a pennsylvaniai Havertownban lévő otthonában hunyt el hét
2008. február 13. szerda 17:15 - Hírextra
Frank Piasecki 1943-ban építette meg első helikopterét, a négyhengeres, dugattyús Franklin-motorral hajtott, egy főrotoros PV-2 helikoptert, amellyel ő maga emelkedett a levegőbe. A PV-2 volt az Egyesült Államokban a második működőképes helikopter. Az elsőt 1941-ben Igor Sikorsky építette meg, és szintén repült is vele.

Piasecki emigráns lengyel családban született 1919-ben. A Pennsylvaniai Egyetemen és a New York-i Egyetemen tanult. 1940-ban kapott gépészmérnöki és repülőmérnöki oklevelet.

Egy barátja segítségével 1940-ben megalapította a PV Engineering Forum nevű kis repülőgépgyártó cégét, amelyet 1946-ban átkeresztelt Piasecki Helicopter névre.

Frank Piasecki 1945-ben tervezte meg a HRP-1 - vagy más típusjelzéssel PV-3 - tandem rotor elrendezésű helikopterét, amely formája alapján a repülő banán becenevet kapta. Ezt követően a tandem rotor elrendezés a Piasecki-helikopterek alapvető jellemzőjévé vált.

A következő években több hasonló típust fejlesztett ki, amelyek megalapozták a mai amerikai tandem-elrendezésű helikoptereknél alkalmazott technológiát. Legsikeresebb helikoptertípusa a H-21 volt, amelyből hétszázat rendelt az amerikai hadsereg, és az 1950-es években az egyik legfőbb amerikai szállítóhelikopter volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását