2024. április 27. - Zita

A BKV felügyelőbizottsága a buszmutyiról A BKV felügyelőbizottsága a buszmutyiról

A BKV Zrt. felügyelőbizottsága (fb) szerdai rendkívüli ülésén Antal Attila vezérigazgató előadásában tájékoztatót hallgatott meg a használt buszok vásárlására kiírt tenderrel kapcsolatban - nyilatkozta a felügyelőbizottság elnöke.
2008. február 13. szerda 17:10 - Hírextra
Székely Gábor az MTI-nek elmondta, hogy az fb ez ügyben hozott határozatait a tender lezárását követően hozzák majd nyilvánosságra. Megjegyezte, hogy várhatóan egy hét múlva zárul hivatalosan a tender.

A Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésén kérte fel a BKV felügyelőbizottságát arra, hogy közbeszerzési szakértő bevonásával teljes körűen vizsgálja ki a használt buszok vásárlására kiírt közbeszerzés körülményeit. Demszky Gábor arra kérte Antal Attila vezérigazgatót, hogy "a teljes igazságot" tárja az fb elé.

Az MTI városházi információi szerint Antal Attilától kedden a késő esti órákig elhúzódó ülésén részletes tájékoztatást kért az MSZP fővárosi frakciója a használt buszbeszerzési tenderrel kapcsolatban. Az MTI úgy tudja: az ülésen Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes egyebek közt nehezményezte azt, hogy Lakos Imre (SZDSZ) a városüzemeltetési bizottság elnöke múlt pénteken a vele történt előzetes egyeztetés nélkül kezdeményezte a szakbizottság összehívását a busztender ügyben. A kabinet hétfői ülése után Lakos Imre a BKV fb vizsgálatáig elhalasztotta ezt a bizottsági ülést.

A BKV az 1.430 darab, 14,3 év átlagéletkorú autóbusz állományának fiatalítására írta ki tavaly a használtbusz vásárlási tendert. A Fővárosi Közgyűlés január végén Hagyó Miklós előterjesztésében döntött arról, hogy a BKV a korábban új metrószerelvények vásárlására kapott városházi pénzből 906 millió forintot átcsoportosíthat a használt buszok vásárlására. A BKV február 9-i közleményében jelezte a tender kiértékelésének 30 napos elhalasztását. Ez idő alatt a főváros elfogadja ugyanis ez évi költségvetését, s így a szükséges pénz a vállalat rendelkezésre állhat majd egy eredményhirdetés esetén.

A tenderen az egyetlen pályázatot benyújtó cég vasárnap közleményben jelezte, hogy az őket ért méltatlan, minden szakmai alapot nélkülöző politikai támadások és rágalmak miatt visszavonja javaslatát. Az egyetlen pályázó visszalépése miatt a BKV hétfőn közleményben tudatta, hogy a közbeszerzési eljárást a törvénynek megfelelően lezárja.

A Heti Válasz című lap múlt heti számában azt írta, hogy a BKV vezérigazgatójának fia havi fizetést kap az egyetlen pályázatot benyújtó cégtől. Ezt előbb cáfolta a BKV, majd Antal Attila múlt pénteken egy internetes portálnak azt nyilatkozta, hogy fia egy olyan cégnél dolgozott, amelyik alvállalkozója a tenderen pályázatot benyújtó cégnek.

Az elmúlt napokban megjelent sajtóhíreket, miszerint rövidesen távozik az ügy miatt posztjáról Antal Attila, Székely Gábor fb-elnök nem kívánta kommentálni. Csupán annyit jegyzett meg, hogy ismeretei szerint nincs erről szó, nem ilyen irányba mennek a dolgok.

Antal Attilát 2006 decemberében Hagyó Miklós személyes javaslatára, pályázat nélkül nevezte ki a Fővárosi Közgyűlés a BKV vezérigazgatójának. A 67 fős testületből 56-an, köztük 22 ellenzéki is támogatta a kinevezését.

Az MTI ellenzéki politikusoktól szerdán megtudta, hogy a busztender-ügy kapcsán kialakult nagy fokú bizalomvesztés miatt a közgyűlés pénteki rendkívüli ülésén önkormányzati vizsgálat kezdeményezése várható. Az ülésen egyébként bármilyen döntésre, még a napirend megszavazására is csak akkor lesz lehetőség, ha az ellenzék is támogatja azt. A 34 fős kormánypárti koalíciónak ugyanis egy szocialista képviselője külföldön tartózkodik. Abban az esetben, ha az ellenzék kezdeményezné Antal Attila leváltását, a közgyűlésen két szavazással és egy kormánypárti képviselőnek az ellenzékkel való együttszavazásával megvalósulhat ez a lépés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását