2024. április 23. - Béla

Támogatják a panelfelújítást

Továbbra valamennyi panelben élő szegedi lakóközösség pályázhat a differenciálttá váló önkormányzati támogatásra épület felújításához - közölte Botka László polgármester.
2008. február 12. kedd 17:25 - Hírextra

Ha legalább egy tulajdonos a felújítandó lakásban él, a szegedi önkormányzat az egyharmados állami támogatást a beruházás költségének 50 százalékára egészíti ki - mondta a politikus sajtótájékoztatóján kedden Szegeden.

Ha valamennyi ott lakó tulajdonos nyugdíjas, általános vagy középiskolai tanuló, illetve nappali tagozatos hallgató valamely felsőoktatási intézményben akkor az önkormányzat a rekonstrukció költségeinek egyharmadát fedezi, az ugyanekkora állami támogatás mellett - közölte a polgármester.
Azok a lakástulajdonosok, akik nem a felújítandó ingatlanban élnek - az önkormányzat becslése szerint az érintett lakások 15-20 százaléka ilyen - csak az állami támogatást kapják meg a rekonstrukcióhoz - tette hozzá.

A június 30-ig benyújtható pályázaton az önkormányzat azokat a felújításokat támogatja, melyeknél az épület nyílászáróinak legalább 90 százalékát kicserélik, s elvégzik a teljes homlokzatszigetelést.
Szegeden 2003 óta háromszázötven épület, 13.326 lakás - a város iparosított technológiával épült lakóingatlanainak közel fele - került be a panelprogramba, ezek többségének felújítása már be is fejeződött. A beruházások összértéke 12 milliárd forint, melyhez az önkormányzat 4 milliárd forinttal járult hozzá, melyet az Magyar Fejlesztési Bank tizenöt éves lejáratú kedvezményes hiteléből fedezett - közölte a polgármester.

A Szegedi Hőszolgáltató Kft. felmérése szerint a felújított lakások esetében az energia-megtakarítás 15-36 százalék között van; azoknál az ingatlanoknál, ahol az egyedi fűtésszabályozás és mérés is elkészült, meghaladja az 50 százalékot - tudatta a politikus.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását