2024. május 4. - Mónika, Flórián

"Ketten" elfújják a szmogot?

A kormány azt kezdeményezi, hogy a fővárossal együtt tekintsék át a módosítandó jogszabályok körét, valamint a vasárnap elrendelt szmogriadó eddigi tapasztalatait, és ezek alapján állítsanak össze egy komplex javaslatcsomagot, amely tartalmazza a módosíta
2009. január 12. hétfő 16:25 - Hírextra
A Kormányszóvivő Iroda ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy miként szünteti meg a kormány azt a joghézagot, amely miatt a fővárosi szmogriadót megszegő autósok nem büntethetők. Demszky Gábor főpolgármester hétfőn azt nyilatkozta, hogy felkérte az érintett minisztériumokat, nyolc napon belül tegyenek javaslatot a meglévő joghézag megszüntetésére, vagyis annak az állapotnak a felszámolására, hogy egy rendelet be nem tartását nem követi szankció.

A Kormányszóvivői Iroda szerint a szmogriadóra az állampolgárok egészségének védelme érdekében volt szükség, ezért "mindannyiunk érdeke, hogy szankciók nélkül is jogkövető magatartást folytassunk".

A Budapesten elrendelt szmogriadó miatt az autóközlekedésben bevezetett korlátozások betartására a rendőrség csak figyelmeztet, de nem büntet - mondta Demszky Gábor főpolgármester a Fővárosi Védelmi Bizottság vasárnap délutáni ülését követően.

"A főváros vezetése tisztában van azzal a helyzettel, hogy ezt a rendeletet szankcionálni is kell" - fogalmazott, hozzátéve, jelenleg a BRFK-nak nincs lehetősége arra, hogy a KRESZ alapján szankcionálja azokat, akik nem tartják be a szmogriadó-rendeletet.

"A rendőr figyelmeztethet, de nem bírságolhat, nem büntethet" - szögezte le a főpolgármester. Demszky Gábor kitért arra, hogy a fővárosnak nincs jogi lehetősége arra, hogy módosítsa a KRESZ-t, nincs arra lehetősége, hogy szankciót állapítson meg. Ehhez magasabb szintű jogszabály kell - magyarázta, hozzátéve, hogy a főváros a kormány segítségét kéri a joghézagok megszüntetéséhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását