2022. június 25. - Vilmos

Nyúl választani fog

Időközi polgármester-választás és képviselő-választás lesz április 27-én a Győrhöz közeli Nyúl községben, mivel a testület belső viszályok miatt feloszlott - mondta Schmiedt Henrik, a több mint négyezer lakosú település polgármestere az MTI érdeklődésére
2008. február 11. hétfő 14:40 - Hírextra

Közlése szerint a közte és a képviselők többsége között kialakult nézeteltérések miatt kerül sor az új választásra. A 11 képviselő közül 9-en írták alá a testület feloszlatását indítványozó javaslatot, végül pedig 7:5 arányban voksoltak a feloszlatás mellett. (A szavazáson a polgármester is részt vett.) A testület feloszlatását indítványozó képviselők állásfoglalása szerint "a polgármester alkalmatlansága miatt" lesz időközi választás a faluban. Döntésüket azzal indokolták, hogy féltik a település jövőjét.
A polgármester viszont egyebek mellett pozícióféltéssel, továbbá azzal magyarázta a személye ellen irányuló támadásokat, hogy egyesek korábbi választási vereségüket "nem tudták feldolgozni".

A polgármester elmondása szerint a testületi tagok szemére vetették, hogy önkényesen hozott döntéseket, egyebek között pályázati ügyekben. Pályázni csak testületi felhatalmazással lehet - vetette ellen a polgármester. Eddigi faluvezetői tevékenységéből kiemelte: befektetőt sikerült szereznie, aki a községtől két kilométerre fekvő területen 100 hektáron logisztikai központot szándékozik építeni, a leendő létesítmény évi 150 millió forinttal növelné a jelenleg 400 milliós költségvetésű község bevételeit - mondta.

Schmiedt Henrik kijelentette: újból indul a polgármesteri pozícióért, s tudomása szerint többen ismét megmérettetik magukat a képviselő-testületi tagságért.

Az új testület megalakulásáig a feloszlatott grémium látja el az önkormányzati teendőket. A jelenlegi polgármester függetlenként, öt másik polgármester-jelöltet megelőzve nyerte meg a választást 2006-ban. A 11 fős testületbe döntően függetlenek kerültek, két, a Fidesz által támogatott tagot kivéve.
A feloszlatás időpontjától számítva 30 napon belül kell kitűzni az időközi választás időpontját és három hónapon belül le is kell bonyolítani a választást - mondta a Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal törvényességi főosztályvezető-helyettese az MTI érdeklődésére. Tóth Eszter közölte: a hivatal a feloszlatással összefüggésben azt vizsgálja, hogy megfelelt-e a jogszabályoknak. Az eljárást rögzítő jegyzőkönyvet e hét végéig kell eljuttatni a hivatalhoz - tette hozzá a főosztályvezető-helyettes.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását