2024. április 26. - Ervin

SZDSZ: igen a törvényre, nem a megerősítő népszavazásra

A szabad demokraták frakciója igennel fog szavazni az egészségbiztosítási törvényre, és nemmel voksol a Fidesz által kezdeményezett törvényt megerősítő népszavazási kezdeményezésre - mondta Kóka János, az SZDSZ elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
2008. február 11. hétfő 14:44 - Hírextra

"Nagy nap a mai" - fogalmazott a liberális pártelnök. Mint mondta, az egészségügyi reform a hétfői döntés után visszafordíthatatlan stádiumba lép. Úgy fogalmazott, hogy negyven év szocializmus, 18 év töprengés után végre valami elkezdődik.

Kóka János szerint a liberális fordulat azt jelenti, hogy a szocializmusból örökölt, nagyrészt működésképtelen, hálapénzre épülő, rossz minőségű rendszerből működőképes, finanszírozható, európai színvonalú, versenyre és a társadalmi szolidaritásra épülő új egészségügy alakulhat ki Magyarországon.

Hozzátette: az egészségügyi törvény szavazásán a liberális frakció egyhangúlag igennel voksol és Gyurcsány Ferenc múlt heti bejelentése alapján ugyanezt várják a szocialistáktól is. Az SZDSZ elnöke bejelentette: megállapodtak a szocialistákkal, hogy kizárólag csak a közösen beterjesztett módosító indítványokra szavaznak igennel.

Mint mondta, ezek az indítványok politikai tartalmukban a decemberben a parlament elé beterjesztett, a koalíciós egyeztetéseken kialakult kompromisszumos álláspontot tükrözik, de úgy igyekeznek pontosítani a törvényt egyes részeit, hogy érdemi választ adjanak Sólyom László köztársasági elnök felvetéseire is.

Kóka János kitért a Fidesz által kezdeményezett, az egészségbiztosítási törvényt megerősítő fideszes népszavazási kezdeményezésére is. Kijelentette: az ellenzéki párt parlamenten kívüli eszközökkel szeretné az Országgyűlés döntését megváltoztatni. Mint mondta, ugyanolyan határozott nemmel voksolnak a "Fidesz által kezdeményezett újabb népszavazási dömpingre," mint amilyen határozott nemmel voksolnak március 9-én a három népszavazási kérdésre.

A távirati iroda kérdésére Kóka János azt mondta, ha a Fidesz az egészségbiztosítási törvényt megerősítő népszavazási kezdeményezésről nem kér név szerinti szavazást, annak csak annyi következménye lesz, hogy hétfőn egy órával korábban ér véget a parlament ülése, hiszen a gombnyomáskor is mindenkiről kiderül, miként voksolt.

A pártelnök okafogyottnak nevezte az Albert-házaspár által kezdeményezett népszavazási felvetést, mert - mint mondta - a több-biztosítós egészségügy liberális elképzelése a koalíciós alkuk során elvérzett.

Kóka János közölte: ebben az évben több liberális elképzelést szeretnének megvalósítani, így folytatni akarják a felsőoktatás reformját, és a közteherviselés átalakítását, a párt- és kampányfinanszírozás elosztásán is szeretnének változtatni. Egyúttal felül akarják vizsgálni a választási eljárásról szóló törvényt és a nemek közötti esélyegyenlőség valódi megteremésére törekszenek.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a törvényjavaslat kapcsán elmondta: a pénztárak 2009. február 1-jén állnak fel, működésüket pedig április 1-jén kezdik meg. A tagtoborzásra február 15. és március 15. között lesz lehetőség. A tárcavezető kitért arra, hogy a tervek szerint a törvény hatályba lépése után egy tranzakciós tanácsadói pályázatot írnak ki. A törvény lehetőséget ad erre, a célja pedig az, hogy olyan nemzetközileg elismert tanácsadó segítse a Pénzügyminisztérium munkáját, akivel valóban a lehető legjobb kisebbségi befektetők jelennek meg.

A tranzakciós tanácsadói pályázat eredményhirdetése után nemzetközi roadshow-t tartanak több európai országban, ahol a potenciális befektetőket tájékoztatják a lehetőségekről. A pénztári pályázat kétfordulós lesz: első körben a pénztárak alkalmasságát vizsgálják, a második körben pedig nyilvános árversenyre kerül sor, amely az elképzelések szerint tévéközvetítés során - ismertette a liberális egészségügyi miniszter.

Horváth Ágnes elmondta: egy-egy kisebbségi befektető akár több pénztárban is szerezhet kisebbségi tulajdont, ennek nyomán elindulhat egyfajta pénztáregyesítés, következményeként pedig 7-10 pénztár kezdheti meg működését Magyarországon.

Kóka János a Hír Tv kérdésére, amely arra vonatkozott, hogy nyilvánosságra hozzák-e a tavaly tavaszi pártelnökválasztás küldötteinek névsorát, visszautasította a pártot ért vádakat. Mint mondta, a csatorna vagy bebizonyítja állításait, vagy helyreigazítást közöl, vagy bíróság előtt felel azokért az állításaiért, amelyekkel megrágalmazták az SZDSZ Borsod megyei elnökét.

A Hír Tv péntek esti, Célpont című műsora szerint manipulálták az SZDSZ tavalyi elnökválasztását, Kóka János állítólag álszavazatokkal nyerhette meg a választást. Ezt a műsorban a szavazás résztvevőiként bemutatott, név nélkül és kitakart arccal, eltorzított hanggal nyilatkozók állították.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását