2024. április 23. - Béla

Románia: Eldugták a kövér rendőröket az uraságok szeme elől

Pocakos rendőrök nem irányíthatják a forgalmat Bukarestben a jövő héten kezdődő NATO-csúcstalálkozó idején - legalábbis ezt írta az egyik román napilap, miközben a sajtó általában is kifogásolja, hogy a rendezők egyfajta "Patyomkin-falut" akarnak kialakít
2008. március 27. csütörtök 18:57 - Hírextra
Már több nappal ezelőtt Bukarestbe irányítottak Románia minden szegletéből mintegy nyolcszáz rendőrt, hogy segítsék fővárosi kollégáik és a biztonsági szervek munkáját a közlekedésben.

A Gandul című napilap szerint a román rendőrség főparancsnoksága előzetesen utasításban adta ki: a válogatás szempontja legyen az is, hogy az illető rendőr "szalonképesen", azaz jól mutasson. Szigorúan megtiltották például, hogy erre a feladatra túlsúlyos rendőröket állítsanak be. A lap élcelődve írja: bizonyára nem akarták, hogy a hivatalos közeg rengő hasa bántsa az öltönyös-nyakkendős méltóságok szemét.

A román sajtó egy része rosszallóan ír arról, hogy a szervezők mindent el akarnak rejteni, ami az esztendő más időszakaiban amúgy a főváros életének részét képezi. Példának hozzák fel, hogy a hajléktalanokat és a kóbor kutyákat ideiglenes szállásokon helyezik el, amíg a világ "nagy emberei" tanácskoznak. Több kommentár úgy véli, hogy "Patyomkin-faluvá" változtatják Bukarestet. Még a fák metszését és a virágok tömeges ültetését is ennek tulajdonítják.

Mások azonban azt mondják: igazságtalanok ezek a bírálatok, hiszen szerintük semmi rossz nincs abban, ha Románia "ki akar tenni magáért". A külvilág szemében valóban nem mindegy, milyen "imázs" alakul ki erről az országról - vallják.

Ezekben a napokban nemcsak a "rendes menetben" közlekedő kukásautókat lehet látni, hanem azokat a kisebb furgonokat is, amelyek a szemételhordásból rendszerint kimaradó hulladékos zacskókat szedik össze. Lépten-nyomon szem elé kerülnek a főbb utcákban a munkásöltözetű lányok-asszonyok, akik egy-egy intézmény udvarának kerítését festik át.
Ugyanez a szépítkezés folyik a Fekete-tenger partján, ott is elsősorban Konstanca környékén, ahol George W. Bush amerikai elnök készül tárgyalni Traian Basescu államfővel. A helyi lakosok örülnek, hiszen ha a vendégek el is mennek majd, a festék és a virág marad. Emlékeztetnek: Bukarestben a tavalyi frankofón csúcsnak volt köszönhető, hogy a város közlekedési rendszerét sok-sok éves késés után végre rendbe hozták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását