2024. április 28. - Valéria

Magasabb a részvétel

Többen mentek el 11 óráig az újbudai időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulójában szavazni, mint a két héttel korábbi első forduló azonos időszakában.
2008. február 10. vasárnap 13:25 - Hírextra

A budapesti 15-ös választókerületben a választópolgárok 11,36 százaléka jelent meg az urnák előtt, két héttel korábban ugyaneddig 9,2 százalékuk voksolt - mondta Filipsz Andrea jegyző, a helyi választási iroda vezetője az MTI-nek.

A XI. kerületi Gellérthegy és Szentimreváros térségének 32 ezer szavazópolgára közül 11 óráig 3.651 adta le szavazatát. (Reggel 7 óráig a jogosultak 0,3 százaléka, 9 óráig 2,6 százaléka voksolt.)

A 2006-os országgyűlési választás második fordulójában ebben a választókerületben 11 óráig a jogosultak 27,7 százaléka szavazott.

A választáson a tavaly októberben elhunyt Deák András (Fidesz-KDNP) képviselői mandátumáért négyen versengenek.

A két héttel ezelőtti első választási azért lett érvénytelen, mert a szükséges 50 százalékos részvétel helyett csak a szavazók 38,3 százaléka vett részt a voksoláson.

A mostani, második választási fordulóban az érvényességi küszöb már csak 25 százalék, tehát akkor kaphat képviselői mandátumot valamelyik jelölt, ha minden negyedik választó érvényesen szavaz. Ha a részvételi arány nem éri el a 25 százalékot, akkor új időközi választást írnak ki.
A választási iroda vezetője közölte azt is, hogy az időközi választást délelőtt semmilyen rendkívüli esemény nem zavarta meg.

A választás 100 százalékos végeredményére előreláthatólag szerdáig várni kell, mert egy, a választókerületben élő polgár azt jelezte, hogy a berlini külképviseleten adja le a szavazatát. Emiatt az adott szavazókör urnáit addig nem bontják fel és nem számolják meg, amíg a berlini voksot bele nem keverik a többi közé.

Ez azt jelenti, hogy az említett szavazókör 800 szavazatát akkor számolják össze, ha a berlini voks urnáját repülővel és kísérővel hétfőn hazaszállítják. Az Országos Választási Bizottság keddi ülésén adja majd át a 15. számú választókerület választási bizottságának a voksot tartalmazó urnát és a nagykövetségen felvett jegyzőkönyvet.

A jegyző kora reggel úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy vasárnap este a helyi választási bizottság nem tesz közzé előzetes eredményt, de a már feldolgozott többi szavazókör összesített adatait a választáson indulók megkapják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását