2024. április 24. - György

Megtalálták a DNS-vonalkódot

A DNS-vonalkódolás segítségével könnyedén meg lehet különböztetni a fajokat egymástól, akkor is, ha csak egy apró szövetminta áll rendelkezésre - igen ám, de ez a technológia eddig csak az állatok esetében segítette a taxonómusokat. Brit tudósok most megt
2008. február 10. vasárnap 13:26 - Hírextra

A Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban megjelent tanulmány szerin a matK gén, amely nem a sejtmagban, hanem a fotoszintetizáló kloroplasztban található, fajonként kissé eltérő, de egy fajon belül szinte ugyanolyan - ez teszi lehetővé, hogy kódként lehessen használni. Így az emberi szem számára "megszólalásig" hasonló növényekről, mint például egyes orchideafajokról, akár egy levéldarabka alapján is megállapítható, hogy egy vagy több fajba tartoznak-e.

Vincent Savolainen, a Londoni Imperial College és a Kew Gardens botanikuskert kutatója így nyilatkozott a BBC-nek: "Egy álmunk vált valóra ezzel, hogy megtaláltuk a növényeknél azt a gént, amely azonosítja a fajokat." A gén segítségével, ha nem is a Föld összes növényfaját, de 90 százalékukat el lehet különíteni. "Az ok - magyarázza Savolainen - abban az esetben, ha nagyon gyorsan alakul ki egy új faj, lehet, hogy a matK gén nem tud eléggé átalakulni." Azon kívül a hibridizáció (amikor két faj közös utódot hoz létre) is megnehezíti a feladatot, hisz ilyenkor az utód génállománya elég kesze-kuszán alakul.

A kutatók azt remélik, hogy az új felfedezés segítségével akár laikusok is meg tudják majd határozni a különösen nagy fajgazdagságú területek növényeit. Jelenleg ugyanis csupán egy maréknyi szakértő képes a világ legnagyobb fajgazdagságú helyein (ún. hot-spotok) pontosan meghatározni a növények összetételét. A jövőben egy hordozható eszköz nem csak mások számára tenné lehetővé ugyanezt, de hihetetlen mértékben fel is gyorsítaná a folyamatot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását