2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Eltávolíthatják Szálasi nevét a nemzeti emlkéhelyről

Tavaszra elkészül a rákoskeresztúri Új köztemető 298-as és 301-es parcelláját vizsgáló történészbizottság jelentése; ha bebizonyosodik, hogy a márványtáblán Szálasi álneve is szerepel, az is lekerül onnan - mondta Boross Péter egykori miniszterelnök, a Sz
2008. február 8. péntek 12:54 - Hírextra
 Várhatóan tavaszra végez munkájával a 298-as és a 301-es parcellát, valamint a "hősi táblán" szereplő neveket vizsgáló történészbizottság. "Olyan hiteles anyagnak szánom ezt, amit ezek a tekintélyes urak aláírnak, és ennek megfelelően módosul a tábla. Ha kell, kicserélődik, ha kell, lekerülnek nevek vagy felkerülnek" - mondta Boross Péter.

Boross Péter közölte: egy nem sokkal korábban megjelent újságcikk alapján tavaly decemberben kért fel öt történészt - Horváth Miklóst, M. Kiss Sándort, Rainer M. Jánost, Szakály Sándort és Zinner Tibort - arra, hogy vizsgálják meg egyebek mellett azt, hogy a márványtáblán szereplő nevek valójában kiket takarnak - tette hozzá.

Boross Péter rámutatott: az emléktáblán keretlegények és nyilasok neve is szerepel. A vizsgálat a történészeknek sem egyszerű, hiszen 1945 után "gazembert és ártatlant is kivégeztek" - húzta alá.
Ha kiderül, hogy Szálasi Ferenc álneve is a táblán van, akkor természetesen azt is eltávolítják - mondta Boross.

Kovács Tamás történész csütörtökön a Klubrádióban azt mondta, hogy Lukács Ferenc néven Szálasi Ferenc szerepel a hivatalos nemzeti emlékhelyként számon tartott temető márványtábláján. A történész a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy a rendőrség politikai osztálya a "nemzetvezető" 1946-os kivégzése után meghamisította Szálasi Ferenc halotti anyakönyvi kivonatát, és Lukács Ferenc néven temették el. Más adatait és kivégzésének dátumát is módosították - tette hozzá.

Boross Péter az MTI-nek elmondta: nem tudja, miért éppen most került napvilágra ez az állítás. Kérdés, hogy ha valaki tudott erről, akkor miért nem szólt időben - tette hozzá.
Nem kísérte figyelemmel, hogy a szélsőjobboldali csoportok rendszeresen Szálasi Ferenc születésnapján vonultak a 298-as parcellához - válaszolta Boross Péter a távirati iroda kérdésére.
Az egykori miniszterelnök kiemelte: nem szeretné, ha a tábla készítőit azzal gyanúsítanák, hogy szándékosan írták fel Szálasi Ferenc álnevét.

Szálasi Ferenc nemzetiszocialista politikus, több nyilaskeresztes és hungarista párt megalapítója, 1944-1945 között Magyarország "nemzetvezetője" volt. A népbíróság 1946-ban háborús bűnökért ítélte halálra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását