2024. április 29. - Péter

Szeptemberebn tárgyalhatnak Mórról

Legkorábban szeptemberben lehet tárgyalás a móri bankrablás ügyében - mondta el a távirati iroda érdeklődésére Lichy József ügyvéd.
2008. február 8. péntek 12:56 - Hírextra
Az ügy már egyedüli gyanúsítottjának, W. Róbertnek a védője elmondta: védencét a pótnyomozás ideje alatt, szerdán gyanúsították meg azzal, hogy a móri bankrablást előre kitervelten hajtották végre N. Lászlóval, aki időközben zárkájában öngyilkos lett. Hozzátette: számára is meglepő volt, hogy eddig "elfeledkezett" az előre kiterveltség minősítő körülményéről a nyomozóhatóság. Mint mondta, a gyanúsítást megpanaszolták.

A panaszt a Legfőbb Ügyészségnek kell felülvizsgálnia, emiatt körülbelül két hétig állunk. Utána iratismertetés lesz, vagyis még 3-4 hetet nyomozati szakban tölt az ügy. Akkor átkerülnek az iratok az ügyészségre, ahol 30 nap áll rendelkezésre a vádemelésre, és ha márciusban vádat emelnek, akkor várhatóan áprilisban kerül a bíróságra az ügy. A bíróság azonban nem valószínű, hogy még a nyári tárgyalási szünetig hátralévő rövid időben kitűzné a tárgyalást, azaz legkorábban szeptember környékén kerülhet erre sor - mondta.

Hozzátette: kíváncsi, hogy mi lesz a vád a védencével szemben, ugyanis most nyolc emberen, társtettesként, nyereségvágyból, előre kitervelten elkövetett emberöléssel gyanúsítják W. Róbertet, ugyanakkor állítása szerint a férfi nem oltott ki egy emberéletet sem. Mint mondta, bízik abban, hogy ezt az ügyészség is belátja és már a vádiratot is eszerint fogja megírni.

Abban reménykedem, az ügyészség lesz olyan belátó és nem akarja N. László helyett is megvádolni W. Róbertet. Utóbbinak csak azért kell felelnie - hiába volt a mészárlás helyszínén - amit ő ténylegesen, szándék szerint elkövetett. Azért, hogy mellette egy másik ember őrült módjára lemészárolt mindenkit, azért őt nem lehet felelősségre vonni - hangoztatta.

A Fővárosi Főügyészség vezetője, Ihász Sándor január végén arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy az ügyészség további nyomozati cselekményeket tart szükségesnek a móri bankrablás ügyében, ezért a Nemzeti Nyomozó Irodát a nyomozás folytatására kötelezték. Ihász Sándor közölte: két szakvélemény, a daktiloszkópiai és a fegyverszakértői hiányosságait a rendőrségnek március 5-ig kell pótolnia az ügyészség döntése alapján.

Az ügyészség a daktiloszkópiai szakértő véleményét azért találta hiányosnak, mert abból nem derül ki, hogy a bank bejárati ajtaján, a kilincs belső felén rögzített ujjnyom - amelyet a szakértő a gyanúsított W. Róbert ujjnyomaként azonosított - pontosan mikor és hogyan keletkezett. A fegyverszakértői véleményekben pedig a bűnjelek számozásában van ellentmondás.

Lichy József ezzel kapcsolatban elmondta: szerdán voltak védencével a fegyverszakértői vélemény kiegészítésén, itt a szakértő feloldotta az ellentmondást, és kijelentette, hogy a 45-ös számú lőmag nem biztosan, hanem csak valószínűleg származik a védence által a bankrablásnál használt fegyverből.

A Nemzeti Nyomozó Iroda december 20-án jelentette be, hogy vádemelési javaslattal lezárták a nyomozást a móri, 2002. május 9-én elkövetett, nyolc halálos áldozatot követelő bankrablás ügyében. A rendőrség akkor azt is bejelentette, a beszerzett bizonyítékok alapján egyértelmű, hogy - az időközben öngyilkosságot elkövető - N. László a felelős nyolc ember haláláért és a bűncselekményt W. Róberttel követte el.

A móri Erste Bank fiókjában 2002. május 9-én fegyveres rablók agyonlőtték a pénzintézet négy alkalmazottját, biztonsági őrét, két ügyfelet és a velük szerződést kötni akaró biztosítási szakembert. Az elkövetők 7,3 millió forintot zsákmányoltak. W. Róbertet azzal gyanúsítja a rendőrség, hogy ő volt az, aki a bankfiók ajtajában állva elküldte a pénzintézethez érkező ügyfeleket, amíg társa, N. László - aki zárkájában később öngyilkos lett - a bankban lemészárolt nyolc embert, alkalmazottakat és ügyfeleket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását