2024. május 7. - Gizella

Csíráztassunk magokat!

A gabonamagvakat és azok csíráit különböző ételek készítésére már évezredekkel ezelőtt felhasználták. Sokan viszont ma is viszolyognak a csíráztatott magvak fogyasztásától, pedig rendkívül egészséges. A fogyókúrába is tökéletesen beépíthető és ajánlott, m
2008. február 8. péntek 09:56 - Hírextra
A csíráztatás során kibújó csíra rendkívül tápláló, hiszen a folyamat alatt a komplett fehérjeláncok a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakra (mint például a lizin), a zsírok nagy része zsírsavakra, az összetett szénhidrátok pedig egyszerű szénhidrátokra bomlanak. Az ilyen változásokon keresztül ment és nedvességtartalmában növekedett csíráztatott mag gyorsabban emészthető, azonkívül rendkívül gazdag vitaminokban és vízben oldódó ásványi sókban is.

A sikeres előkészítés (a puhítás és a csíráztatás) alatt képződik a csíra a magokban, ami étvágygerjesztő és jótékony hatású a szervezet számára, s még a termékenységet is fokozza. A csíráztatási folyamat alatt a vízzel, a meleggel és az oxigén mennyiségével szabályozhatjuk a biológiai folyamatot. Ezek a tényezők a magok ideális fejlődéséhez szükségesek. Ebből már kitűnik, hogy a sikeres csíráztatáshoz két fontos tényező kell: a víz és a meleg. A csíráztatáshoz mindig speciális, erre a célra kifejlesztett edényt, valamint csak hántolatlan és vegyszermentes magot használjunk! A magokat először 6 órán át szobahőmérsékletű vízben áztassuk, ezután hideg folyó vízben (naponta 2-3 alkalommal) alaposan mossuk át, majd tegyük bele a csíráztató edényünkbe, amit minden alkalommal használat előtt alaposan fertőtlenítsünk. Sötétben a csírák világos színűek és B2-vitaminban gazdagok lesznek. Világosban a csírák zöldekké és C-vitaminban gazdagokká válnak. A magok csíráztatási ideje átlag 3-6 nap.

Fontos, hogy a magokat 6 óránál tovább ne áztassuk a vízben, mert így sok mérgező anyag szabadul fel és elkezdődnek a nem kívánt káros folyamatok. A csíráztatás során olyan higiénikusan dolgozzunk, amennyire lehet. Gondoskodjunk arról, hogy a magok ekkor már ne érintkezzenek a lecsöpögő vízzel. Pár nap alatt 1-2 milliméteres csírák jelennek meg, amiket már odaadhatunk a madaraknak. Ne hagyjuk azonban túl nagyra megnőni őket, hiszen a csíra etetése nem egyenlő a zöld növények etetésével.

A csírázást amiláz-enzim, vagy egyszerű cukor hozzáadásával is gyorsíthatjuk. Az édessé vált íz megmagyarázza, hogy miért fogyasztják olyan szívesen a madarak ezeket a magokat, ám a cukortartalom nem mindig előnyös, mert így a magok könnyebben penészednek, erjednek, ami baktériumok megtelepedéséhez és a magok rothadásához vezet. Ezért ne túl sok csíráztatott magot készítsünk egyszerre, és soha ne adjunk többet egy etetésre, mint amit a madár megeszik.
Ha a csírakeveréknek kellemetlen szaga van, vagy valamiféle penészedést észlelünk, akkor magától értetődik, hogy nem szabad a madárnak adni. Az is fontos, hogy minden etetés után tisztítsuk ki az etetőedényt, és a maradékot dobjuk ki. Ezek a csíráztatott magok nagyon gyorsan emésztődnek, ezért ne este, hanem reggel adjuk madarainknak.

Csak egészséges, és ép magvakat csíráztassunk! Célszerű több magból összeállított keveréket készítenünk. A keverék összeállításánál figyeljünk arra, hogy a madarak szívesen fogyasszák őket, és lehetőleg azonos időben csírázzanak ki. A legegyszerűbb és a legjobb választás, ha előre kever,t kész takarmányt használunk. A lenmag és a napraforgó nem alkalmas a csíráztatásra, mert mindkettő esetében több káros anyag is felszabadulhat, ami kifejezetten ártalmas a madaraink számára!

A csírák etetésének további előnye az anyagcsere normalizálása, a tápanyagok felszívódásának, lebontásának, beépülésének és a salakanyagok kiválasztásának elősegítése. Főleg a téli időszakban etessük a csírákat, mivel ekkor nehezebben tudunk kellő mennyiségű és minőségű friss gyümölcsöt és zöldséget beszerezni, így kedvenceink szervezete nem jut elég vitaminhoz és rostanyaghoz sem, és ekkor lépnek fel a különböző hiány- és allergiás betegségek.

Ha mi is kedvet kapunk a csíra elfogyasztásához, tegyük azt bátran, nagyon ízletes! A csíra felhasználható nyersen, különböző krémek és saláták készítéséhez, szárítva és őrölve is liszt készítéséhez (amelyből kenyeret, tésztákat és süteményt készíthetünk), valamint magostól, vagy csak a csíra mag nélkül, különböző szendvicskrémek, levesek, töltelékek, köretek, savanyúságok formájában. Fontos azonban, hogy a hüvelyeseket csak hőkezelés (10-15 perc főzés, sütés) után fogyasszuk!

A kész csírákat tárolhatjuk nyersen: hűtőben (akár 1-2 hétig is), de felhasználás előtt alaposan mossuk le a nyákot. Szárítva (sütőben nagyon alacsony hőmérsékleten) konyharuhába tekerve is tárolhatók, száraz hűvös helyen. A penészes, rohadt, kellemetlen szagú csírákat ne együk meg és ne is etessük. Csak étkezési célra termelt magokat csíráztassunk, melyek gyógynövény- és élelmiszerboltokban kaphatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását