2024. április 18. - Andrea, Ilma

Vérnyomáscsökkentő cékla

Napi fél liter céklalé jelentősen csökkentheti a vérnyomást - állítják brit kutatók. A vizsgálat során az egészséges önkéntesek vérnyomása a céklalé fogyasztása után egy órán belül csökkent. A lé hasznos összetevői a nitrátok lehetnek, amelyek a leveles
2008. február 6. szerda 17:55 - Hírextra

Amrita Ahluwalia és csoportja úgy találta, hogy a legnagyobb vérnyomásesés 3-4 órával az ital elfogyasztása után jelentkezik, és az első 24 órában érezhető a vérnyomáscsökkentő hatás.

A vérnyomás csökkenését a kutatók szerint a nitritek okozzák, melyek a cékla levében található nitrát átalakulásával keletkeznek. Ez a kémiai folyamat a nyálban játszódik le, a nyelven található baktériumok hatására. A nitrit tartalmú nyálat lenyelve, annak egy része a gyomor savas közegében nitrogén-oxiddá alakul át, amely csökkenti a vérnyomást.

A vérnyomáscsökkentés lefutási görbéje összhangban van a vérben mérhető nitritkoncentráció változásával. Ugyanez a hatás nem jelentkezett a kontrollcsoport tagjainál, akik a céklaléivás után három órán át nem nyelték le nyálukat.

Világszerte minden negyedik felnőttnek magas a vérnyomása, ami a szívkoszorúér betegségek felét, az agyi érkatasztrófák 75 százalékát okozza.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását