2024. április 26. - Ervin

Magok az "ítéletnap" utánra

Harminchat afrikai országból származó, mintegy hétezer magmintát tartalmazó, 21 dobozt küldött a nigériai székhelyű Trópusi Mezőgazdasági Nemzetközi Intézet a raktárba. Az utazás utolsó szakasza során jutnak el a magok a sarkköri szigetre.
2008. február 2. szombat 08:06 - Hírextra
A raktár célja biztosítani, hogy az élelmiszertermelés bárhol újra elkezdődhessen a Földön egy regionális vagy globális katasztrófát követően. Az egy hegy belsejébe épített raktár végül hatalmas mennyiségű magkollekciónak ad majd otthont, biztonságban őrizve a világ terményeit a lehetséges jövőbeli katasztrófákkal szemben.

A Svalbard Globális Magraktárban uralkodó hőmérséklet -18 fok lesz, hogy a magvak megmaradjanak. A norvég kormány mintegy 9 millió dollárt fizet a raktár építésére, mely elegendő területtel rendelkezik majd, hogy otthont adjon mintegy 4,5 millió magmintának.

A 330 kilogrammot nyomó magvak között háziasított kukorica, szójabab és bambara földimogyoró is van. Január folyamán egyéb, nemzeti magraktárak is megkezdik majd a kollekciók összepakolását és elszállítását a raktárba. Ezek között megtalálhatóak kolumbiai, etiópiai, indiai, kenyai, mexikói, perui, fülöp-szigeteki és szíriai magkollekciók is.

A magraktár 120 méterrel a Spitzbergák mélyén épült. A helyszín durván 1000 kilométerre északra van a norvég kontinenstől. Azért ezen helyszínt választották ki, mivel az elég távoli, és a szükséges stabilitást kínálja a hosszú távú projekt számára. A raktárt formálisan február 26-án nyitják meg.
Forrás: hirado.hu/BBC
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását