2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Bírósághoz fordult a frakció

Bírósághoz fordult a pécsi közgyűlés Fidesz-KDNP frakciója szerdán, mert a város nem hozta nyilvánosságra a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program megvalósíthatósági tanulmányát - tájékoztatta a frakció vezetője közleményben az MTI-t.
2008. február 6. szerda 12:21 - Hírextra

"A kétnapos határidő lejárt, (...) a hivatalos eljárást megindítottuk. Tasnádi Péter, polgármester továbbra sem hajlandó nyilvánosságra hozni a több mint 300 millió forint közpénzből készült EKF-tanulmányt, valamint a készítő konzorciummal kötött szerződést, noha álláspontunk szerint ez a nyilvánosságra tartozik, mert közérdekű adatokat tartalmaz" - indokolta lépésüket Páva Zsolt.
Hozzátette: sem jogi, sem erkölcsi szempontból nem tudják elfogadni Tasnádi Péter védekezését, miszerint a megvalósíthatósági tanulmány nem végleges, nincs jóváhagyva és kifizetve sem, így az abban foglaltak a szerzői jog hatálya alá esnek.

A frakcióvezető hétfőn jelentette be, bírósághoz fordulnak, amennyiben a polgármester két napon belül nem teszi közzé az anyagot és az azt készítő konzorciummal kötött szerződést.

Páva Zsolt utalt arra: a képviselők a napokban csak titoktartási nyilatkozat aláírásával vehették át a 3000 oldalas, 324 millió forintért készíttetett és a közgyűlés által a múlt év végén elfogadott dokumentumot tartalmazó CD-lemezeket, holott szerintük annak titkosítása nem indokolt.

"Tanulmányoztuk az anyagot, nyilvánosságra kerülése nem sérti Pécs érdekeit, tárgyalási pozícióit. Nincs benne olyan, melynek megjelentetéséből a baranyai megyeszékhelynek kára származna" - jelentette ki az ellenzéki politikus.

Megjegyezte: az viszont kiderült a tanulmányból, hogy az EKF nagyprojektjei a rendezvénysorozat kezdetére, 2010 elejére nem, csak az év közepére készülhetnek el. Ha pedig ez így van, "a közzététel az őszinte szembenézést, a program nyílt kommunikációját segítené".

Páva Zsolt kérdésre válaszolva elmondta, korábban fontolgatták, hogy a dokumentumot honlapjukon közzé teszik, de jogászaikkal való konzultációt követően úgy döntöttek, "a felelős magatartás célravezetőbb" e kérdésben.

Tasnádi Péter polgármester erre reagálva azt hangsúlyozta: a megvalósíthatósági tanulmány nem végleges anyag. Még nincs jóváhagyva és kifizetve sem, így a készítővel kötött szerződés szerint az abban foglaltak a szerzői jog hatálya alá esnek. Ő pedig nem fog jogszabálysértést elkövetni.
"Amit a pécsi Fidesz tesz, az nem használ a városnak és az EKF-programnak" - jegyezte meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását