2024. május 22. - Júlia, Rita

Bevándorlási hivatal és a HIV fertőzöttek

Nagyon ritkán fordul elő, hogy Magyarországon élő uniós és harmadik országbeli állampolgárokat egészségi okokból kiutasítanak az országból; de a kiutasításnak nem az az oka, hogy az illető külföldi például HIV-fertőzött vagy tbc-s, hanem az, hogy nem veti
2008. augusztus 7. csütörtök 09:05 - Hírextra
Az MTI annak kapcsán kérdezte a BÁH főigazgatóját, hogy az Európai AIDS Kezelési Csoport (EATG) közlése szerint hét nemzet - Brunei, Omán, Katar, Szudán, Dél-Korea, Egyesült Arab Emirátusok és Jemen - tiltja meg a HIV-fertőzöttek belépését az országukba, és körülbelül 30 állam - köztük Magyarország, Észak-Korea, Szingapúr, Tajvan, Egyiptom, Srí Lanka és Oroszország - pedig kiutasítja azokat a külföldieket, akiknek szervezetében megtalálják a vírust.

Végh Zsuzsanna elmondta: harmadik országból származók esetében az idegenrendészeti hatóság megtagadhatja a tartózkodási engedély kiadását, a már kiadott engedély meghosszabbítását vagy vissza is vonhatja a kiadott tartózkodási engedélyt, ha a külföldi közegészségügyet veszélyeztető betegségben szenved és nem veti alá magát a kötelező és rendszeres egészségügyi ellátásnak.

A közegészségügyet veszélyeztető betegségeket és kórokozó hordozó állapotokat egy 2007-es egészségügyi miniszteri rendelet határozza meg. Eszerint ilyennek minősül a tuberkulózis (tbc), a HIV-fertőzés, a luesz, a hastífusz és paratífusz baktériumhordozó állapota valamint a hepatitis B.
Tehát nem azért utasíthatják ki az országból, mert beteg, hanem mert megsérti az egészségügyi előírásokat, ezáltal tartózkodása veszélyezteti vagy sérti a közegészségügyet - hangsúlyozta a főigazgató.

Hozzátette: tudomása szerint idén még nem volt ilyen és a korábbi években is mindössze 1-2 esetben fordult elő, hogy valakit emiatt az ország elhagyására köteleztek volna.

Az uniós állampolgárokkal kapcsolatban megjegyezte: az ő esetükben is lehetőség van a kiutasításra, ha közegészségügyet veszélyeztető betegségben szenvednek és nem vetik alá magukat a szükséges ellátásnak.

Mint mondta, egy kivételt megfogalmaz a jogszabály: akkor nem lehet kiutasítani az uniós állampolgárt, ha bizonyíthatóan a Magyarországra érkezését követő három hónap után fertőződött meg.A kiutasításról az egészségügyi hatóság kezdeményezésére dönt az idegenrendészet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását