2024. március 29. - Auguszta

Leemelték a szuloki templom tornyát

Leemelték és új köntösbe bújtatják a Somogy megyei Szulok római-katolikus templomának tornyát; a meglehetősen nagy gondosságot igénylő műveletre azért volt szükség, mert egy erős viharban megrongálódott és életveszélyessé vált a torony, a rézlemez alatti
2008. május 25. vasárnap 06:45 - Hírextra
A hagymakupolát tartó vörösfenyő gerendák még jó állapotban vannak, de a héjazatot alkotó deszkákat ki kellett cserélni - magyarázta szombaton az MTI-nek Török Lajos bádogosmester, aki jól ismeri a tornyot. A Kaposvári és Veszprémi Egyházmegye toronyreparátora és festője utoljára úgy tíz évvel ezelőtt javította a szuloki templom tornyát, ám a 208 évvel ezelőtt emelt műemléktemplom ékessége most teljes felújításra szorul.

Azt gondoltuk, talán lesz benne valami üzenet - mutatott a keresztet tartó, azzal egybeépített vörösréz gömbre a mester, aki úgy emlékszik: volt már rá példa, ezért nem is csodálkoztak volna, ha most is előkerül valami utókornak szánt jel az elődöktől.

A több száz kilogramm súlyú torony leemeléséhez egy speciális darut kellett rendelni, meg is kérték az árát a munkának - kapcsolódott be a beszélgetésbe Kóré Mihály plébános.

A falu 600 lelkes, a hívek 350-en vannak, őt is hozzájárultak adományaikkal a munkához, ami mintegy 11-12 millió forintba kerül - mondta a plébános, majd gyors leltárt készített, honnan, mennyi pénzt kaptak a felújításhoz. E szerint a Kaposvári Egyházmegyétől 7 millió forintot kaptak, a hívek 3 millió forintot adtak össze, és az önkormányzat is ígért 500 ezer forintot. A még hiányzó összeg is meglesz valahogy - tette hozzá bizakodva.

Kiadvány készül a torony felújításáról, az adományozók - a pénzzel, munkával segítők - neve is benne lesz - magyarázza a plébános, aki fotóorozaton mutatta az eddigi munkafázisokat.

Arról, hogy miként is derült fény a torony állapotára, Kóré Mihály azt mondta: feltűnt neki, hogy nem jár a toronyóra. Mikor megnézték, hogy mi lehet az oka, akkor látták, hogy beázik a torony, megrongálódott a szerkezete, és emiatt statikai gondok adódtak, félő volt, hogy végül ledől.

Ezt meg kellett előzni - közölte a plébános, aki ezt követően már inkább a jövőről beszélt. A bádogozás, a festés számítása szerint egy-két hetet vesz igénybe, aztán előkészítik az alapzatot és egy hónap múlva ismét jöhet a daru, hogy visszaemelje a tornyot a helyére.

Nagy esemény lesz ez a faluban. Ahogy a munka kezdetén, úgy bizonyára akkor is összegyűlnek majd, s tetszésük jeléül tán még meg is tapsolják templomuk megújult kalapját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását