2024. május 4. - Mónika, Flórián

Okosabb vagy, mint Tom Cruise?

Vegyesen kezdődött a 2008-as év a Szcientológia Egyház számára, hiszen Spanyolországban elismerték egyháznak, azonban folyamatos internetes támadás célpontjai lettek. Egy magát Anonymusnak nevező csoport oldalának tanúsága szerint ez még csak a kezdet.
2008. február 4. hétfő 15:31 - Pálfi Rita

Szabadság
Locke szerint a szabadságom addig tart, amíg egy másik ember szabadsága azzal nem csorbul.

„De ha a szabadság állapota is ez, mindazáltal mégsem a szabadság állapota. A természeti állapotot természeti törvény kormányozza, amely mindenkit kötelez; és az ész – amely maga ez a törvény – mindenkit, aki csak hozzá fordul, megtanít arra, hogy mivel az emberek valamennyien egyenlők és függetlenek, senki sem károsíthat meg egy másik embert életében, egészségében, szabadságában vagy javaiban.” Mindenki köteles megvédeni sajátmagát és a többi embert is, ha ezzel nem kockáztatja saját megmaradását.
Az eddig inkább az egyház oldalát támadó, illetve telefonhívásokkal apelláló csapat honlapján keresztül február 10-re nemzetközi megmozdulást is szervez. Több amerikai államban, de Európában is békés tiltakozó akciót terveznek. Félreértések elkerülése végett: céljuk hangsúlyozottan nem rendelkezik vallásellenes töltettel, sokkal inkább egy belső reformot várnának el az egyháztól, és a kifogásolt gyakorlatok (például, hogy mindenért fizetni kell) megszüntetését. Mint írják: „Mindenkinek joga van a vallásszabadsághoz, de a vallásnak ingyenesnek kell lennie.

„Nem jó a nyilvánosság. Goromba dolog. Filmszínésznek való és csodabalzsamnak.” Rejtő Jenő
A Szcientológia Egyház mindenesetre újra a figyelem középpontjában került. Kérdés, hogy ez baj, vagy sem. Egy eszmének vagy vallásnak sohasem az jelentette a pusztulását, ha vitatkoztak vele. Az sem, ha tiltották. Ha így lenne, hol lenne például a kereszténység? A Szcientológia Egyház Xenuról és thetánról szóló tételei és számos tanításuk az egyház érvelése szerint csak a magasabb szinten el- és megérthetőek. Ahhoz, hogy idáig eljussunk pedig tanfolyamok, auditálás és képzés szükséges, ez pedig pénzbe kerül. Rendben van, semmi nincs ingyen. De nekünk kevés időnk van, a világ rossz, talán sietni kellene a megváltoztatásával, javításával. Hogy érhetjük el, ha a szcientológia „kiváltság” marad?

Élt valamikor Hubbard előtt egy Dosztojevszkij nevű író. Sokan a Bűn és bűnhödéssel azonosítják a nevét, mert az volt kötelező, de – egy szintén klasszikust idézve – mi nem ezért szeretjük. Tekintsük el a Félkegyelműtől is (legalábbis ebben a kontextusban, amúgy még véletlenül se), és lapozzunk az Egy nevetséges ember álmára. A novella alapszituációja az egyes szám első személyben író nevetséges ember, aki öngyilkosságra készül, ám elalszik, és olyan álmot lát, mely megváltoztatja életét. Egy ideális Földre kerül, ahol végül elrontja a paradicsomi állapotokat, de álma után elhatározza: hirdetni fogja a megtapasztalt igazságot. Hogy jön ez ide?

„Ki az, aki nem téved? Pedig minden ember ugyanazon cél felé megy, legalább is ugyanazon célra törekszik, a bölcs éppen úgy, mint a legutolsó gonosztevő, csak mindegyik különböző úton.” Erre mondják, hogy a pokolra vezető út is jó szándékkal van kikövezve?

Nekem a szcientólogiával semmi problémám nincsen, mindenki abban és úgy hisz, ahogy akar. És mindenki hiheti ennek az ellenkezőjét. Az interneten kereshetnék és találnék is rengeteg olyan tartalmat, ami sérti a világnézetemet, vagyis mindent, amit igaznak szépnek vagy hasznosnak találok. Ha nekik van igazuk, miért küzdenek az ellenvélemény ellen? Miért tiltják el a szcientológiát ellenzőktől - akár családtagoktól is, ha más véleményt képviselnek - a hívőket? 

Mindkét félre érvényes, hogy ez az ő véleményük és ameddig nem köteleznek arra, hogy ugyanúgy gondolkozzak, én is elfogadom, hogy ők máshogy látják. Ettől nem lesz az én igazam kevesebb. Vagy kevésbé igaz. „Az igaz, ami számodra igaz” (L.R. Hubbard, a szcientológiai egyháza alapítója).

Akkor miért szólásszabadság-ellenes az internet?


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását