2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Náci propaganda-miniszterhez hasonlította a sztárt

Joseph Goebbels náci propaganda-miniszterhez hasonlította Tom Cruise-t Guido Knopp neves német történész. A hitleri Németország ismert szakértője a Bild am Sonntag című lapban írt cikkében leírta: azután jutott erre a következtetésre, hogy látott egy vide
2008. január 21. hétfő 11:27 - Hírextra

A négy évvel ezelőtt készült felvételen az amerikai színész fekete ingben, fekete nyakkendőben egy, a Szcientológia Egyház aranyszínű szimbólumával díszített márvány emelvényen áll, mögötte egy hatalmas világtérkép és eképp szólítja meg a tömeget: "Meg kell-e tisztítanunk e helyet?". Mire a tömeg elsöprő "igennel" válaszol.

"Lehetséges, hogy Cruise beszédmódja gyakori sok amerikai +ébredő mozgalomban+, de a dolgok természete miatt ez a jelenet minden, a történelem iránt érdeklő németet Goebbels szomorúan híres, a berlini sportcsarnokban mondott beszédére emlékezteti" - írta Knopp.

1943. február 18-án Goebbels a berlini sportcsarnokban így üvöltött: "Akarjátok a totális háborút?" Mire a tömeg egyhangúlag visszaüvöltött: "Igen".

A Szcientológia Egyház azonnal felháborodottan reagált a történész cikkére. "A Bild am Sonntag szégyenteljes módon félreértelmezte Cruise szavait. Ő beszédében köszönetet mondott egy humanitárius kitüntetésért, amelyet az analfabétizmus felszámolása érdekében kifejtett tevékenységéért kapott. A lap durva és felelőtlen állításokat közöl. A német történelem sötét időszakának propagandájához csak ez a német publikáció hasonlítható."

Tom Cruise amúgy is népszerűtlen Németországban, ahol éles vitákat váltott ki, hogy ő személyesíti meg Claus von Stauffenberg antifasiszta hőst, a Hitler ellen 1944. július 20-án megkísérelt merénylet egyik résztvevőjét. Immár tíz éve folyik a huzavona az L. Ron Hubbard sci-fi író által alapított szervezet és a német hatóságok között. Németországban ugyanis, az Egyesült Államokkal ellentétben, nem ismerik el egyháznak, szakértők és a belbiztonsági szolgálatok rendszeresen veszélyes szektának minősítik.

Egy, az Egyesült Államokban is megjelent nem engedélyezett életrajz azt állítja, hogy Cruise immár a Szcientológia Egyház második számú vezetője, a térítések fő felelőse. A könyvben foglaltak többségét a szervezet tagadja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását