2024. április 20. - Tivadar

Nagyobb, hosszabb és vágatlan

Az idei filmszemle sok tekintetben újdonsággal lepte meg a szakmát és a közönséges moziszerető halandókat. A trendet szemlélve a legnagyobb magyar filmes ünnep a nemzetközi fesztiválok nyomába eredt, és kisebb vidéki településeket is fölvett a fesztiválté
2008. február 4. hétfő 09:51 - Hírextra

Minden filmszemle más - az idei rendezvény is sok újdonságot hozott. A közönség számára látványos változtatások egyike az új fődíj meghonosítása, amely a szemletanács elnöke, Herendi Gábor filmrendező kezdeményezésére valósult meg. Az Arany Orsó-díj létrehozását a "szemle nagykorúsításaként", a nagy filmfesztiválok színvonalához közelítéseként értékelte Kozma Ilona, a fesztivál programigazgatója, aki elmondta, hogy a díjjal több forrásból származó támogatást is kap a győztes alkotó következő produkciója elkészítéséhez.

A hozzájárulásból 25 millió forinttal veszi ki részét az RTL tévécsatorna, további - egyelőre meg nem nevezett - összeggel az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint egy szolgáltatói díj is segíti munkájában a kitüntetett filmest. A közönségdíj sem veszett el, azonban a szemle másik kiemelt elismeréseként a legjobb szórakoztató produkció díját immár nem a közönség, hanem a zsűri ítéli oda. A Moziverzum-díj a TV2 jóvoltából 25 millió forinttal támogatja a nyertes következő filmtervének megvalósítását.

- Minden filmfesztivál fődíjának van valami neve, mint az Arany Pálma vagy az Arany Oroszlán. Nálunk korábban nem volt sikeres ez a tárgyiasult formában való megjelenítés, a próbálkozások elhaltak - emlékezett a programigazgató. - A stilizált orsóban a filmes hagyomány megőrzése is megnyilvánul, benne van a forgás, a mozifilm - célzott arra, hogy a hagyományos filmezés mellett egyre nagyobb teret nyer az új filmes technika.

- Megjelenik-e már ez a mostani szemlén is?

- A mozi, és a filmkészítés a digitalizálás felé halad. Bár a játékfilmek mezőnyében most emlékeim szerint nincs digitális produkció, a dokumentumfilmek és a kisjátékfilmek között azonban több is akad. A rendezők azonban egyelőre még sokszor ragaszkodnak a celluloidhoz. Szeretik megfogni, érezni a szagát - mondta a szemleszervező, aki szerint a digitális forma alkalmazása az anyagi okok mellett az új technika adta gyakorlati előnyökre vezethető vissza.

A dokumentumfilmes versenymezőnyben új műfaji kategóriaként jelent meg idén a "kreatív dokumentumfilm" meghatározás. Eredetileg nem terveztek ilyen besorolást. Ám idén találtak három olyan produkciót is (56 villanás, Életek éneke, Another Planet/Másik bolygó), amely játékfilmként nem kategorizálható, viszont a megszokott dokumentumfilm határait is feszegeti.

- Évek óta szűrjük a játékfilmes kategóriát. Erre azért lett szükség, mert a versenyben korábban alanyi jogon bárki részt vehetett, ám a színvonal biztosítására a zsűri kérésére létrejött egy bizonyos szempontrendszer a nevezett alkotások válogatására. Sajnos a rendezők közül volt, aki rossz néven vette, hogy nem a játékfilm kategóriába került be, de úgy döntöttünk, hogy a kreatív dokumentumfilmek a dokumentumfilmek között méretnek meg" - fejtette ki Kozma Ilona, hozzátéve, hogy vannak olyan fesztiválok, ahol nincs külön dokumentumfilmes mezőny, mert a filmek be tudnak simulni a játékfilmek közé. Például Cannes-ban a játékfilmek között versenyzett Morgan Spurlock Super Size Me vagy Michael Moore Fahrenheit 9/11 című filmje. Ebből a szemszögből érthető a magyar rendezők törekvése, hogy ezekkel a produkciókkal a játékfilmek között kapjanak helyet, ám ez nálunk még csak alakulóban van.

- Feltűnő, hogy a programokhoz kapcsolódva több retrospektív vetítésblokk is szerepel a műsorban.
- A szemle nálunk inkább az új filmek ideje. Sajnos sokkal több filmesről lehetne megemlékezni, mert sok a halottunk. Szinte mozgalom indult el a szakma felől, hogy vetítsük az eltávozottak munkáit. Így alakult az In memoriam-sorozat. A Hommage-sorozatot Janisch Attila vezette be, tavaly Fábri Zoltán munkáiból válogattunk, idén Várkonyi-filmeket vetítünk.

Eddig főként a szemle után, és inkább nagyvárosokban voltak a fővárosi fesztiválhoz kapcsolódó programok. Most Pápa, Esztergom, Algyő, Nyírbátony, Szécsény szervezett szemlés eseményeket, Székely Orsolya, a szemletanács tagjának szárnyai alatt
- Jelképes hogy ezeken a főként kis településeken is vetítéseket tartanak, ahol filmszemléről korábban nem is nagyon hallottak. Ugyanakkor a vidéki események nem a mini filmszemlék igényével szerveződnek. Az volt a cél, hogy egy-két filmet bemutassanak, főként a helyieket érdeklő témát választva, s a produkciókhoz kapcsolódó rendezvények adják meg a műsorok súlyát - - hangsúlyozta a programigazgató.

Kárpáti György az esztergomi filmszemlés vetítések szervezője, a rendezvénynek helyszínt biztosító Bajor Ágost Kultúrmozgó vezetője elmondta, hogy egy tavalyi teltházas moziklubos rendezvényen vette fel Szomjas György: nem érdekelné-e a várost a filmszemle? A kisebb települések mellett végül a 25 ezres Esztergom is belekerült a vidéki helyszínek sorába.

- A Bahrtaló! (Jó szerencsét!) és A nyomozó című filmeket vetítjük. Előbbihez közönségtalálkozót szervezünk, amelyre a helyi roma kisebbség segítségével roma gyerekeket is várunk. Az előadások ingyenesek lesznek, biztos dugig megtelik a 55 férőhelyes mozi, ezért igyekeztünk kibővíteni a kínálatot. A szemle idején a rendes moziműsorban az Off Hollywood és a Macskafogó 2. című produkciókat is vetítjük - nyilatkozott a mozivezető. Értékelése szerint az esztergomi szemleprogram jelentősége túlmutat az eseményen, hiszen a város egy emberként fogott össze, hogy a filmes program a városban igazi kulturális ünnepé váljon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását