2024. április 16. - Csongor

Filmesek, ha összejönnek

A személyes kapcsolatokat, a fordításokat, valamint a filmkészítők vetítéseken való megjelenését hiányolták a külföldi magyar kulturális intézetek vezetői, akik a magyar filmek gyakoribb külföldi bemutatási lehetőségeiről tanácskoztak a filmes szakma képv
2008. február 2. szombat 17:54 - Hírextra
A tizenkilenc országra kiterjedő magyar intézethálózat és a filmes szakemberek közötti párbeszédet valamint a kölcsönös segítségnyújtást kellene ösztönözni - említette a szakmai találkozó megszervezésének okát Lauter Éva, az intézetek működését koordináló Balassi Intézet főigazgatója.

Hozzátette, hogy Magyarországon a környező országokhoz képest nagyságrendekkel több film készül, külföldi intézetekben történő bemutatásuk azonban gyér.

Derdák András, a párizsi magyar kulturális intézet vezetője úgy vélekedett, hogy a 20-40 nézőnek helyet adó filmklub mellett francia mozikban kéne bemutatni a magyar filmeket.

Kiemelte, hogy ennek érdekében a külföldi partnerekkel koprodukcióban készített alkotások, valamint egy hivatalosan bejegyzett francia művészmozi létrehozása lenne célszerű.

A cseh, lengyel és szlovák intézetekkel együtt létrehozandó úgynevezett V4-mozi napi két vetítésnek és a rendezők, producerek részvételével zajló találkozóknak is helyet adna - fejtette ki.

Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a szélesebb moziforgalmazáshoz minőséget kell képviselnie a magyar filmnek, amely akkor igazán érdekes a külföldiek számára, ha van benne "speciálisan magyar".

Takács Ildikó, a londoni intézet vezetője az intézetek proaktiv működését, azaz a magyar filmek kisebb-nagyobb filmfesztiválokra való beajánlását és több műfaj népszerűsítését, információcserét és az intézetek DVD-gyűjteményének bővítését ösztönözte.

Orsós László Jakab, a New York-i magyar kulturális intézet vezetője a román filmművészet sikereit példaként említve úgy vélte: arra lenne szükség, hogy az utóbbi 4-5 év azon magyar filmjeit válogassák össze egy csomagba, amelyek valamiféle egységes vonalat képviselnek.
Krasztev Péter, a pozsonyi központ vezetője a filmunió filmkölcsönzési díjait és egy-egy film eljuttatásának nehézkes ügyintézést nehezményezte.

Lázár Imre, a delhi központ képviselője az úgynevezett komplementer csatornák, a televíziós bemutatás és az adott országgal foglalkozó dokumentumfilmek bemutatását tartotta üdvözítőnek.

A filmes szakemberek közül Muhi András, Garami Gábor és Durst György producerek szólaltak fel.
Szavaikból kiderült: a filmszakma és az intézetek vezetői között némileg ellentétesek az érdekek a tekintetben, hogy a producereknek a forgalmazókon keresztüli, és így bevételt hozó bemutatás az érdeke, míg az intézetek vezetői minél több helyen és fesztiválon szeretnék elérni a filmek bemutatását, lehetőleg minél olcsóbban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását