2024. április 29. - Péter

Évente 60 ezer új rákbeteg

A 90-es évek vége óta folyamatosan csökken a rákos megbetegedések okozta halálozások száma Magyarországon, de még mindig évente 50-60 ezer új beteget regisztrálnak; 2006-ban 34 ezren haltak meg valamilyen daganatos betegségben - mondta el Kásler Miklós, a
2008. február 4. hétfő 14:40 - Hírextra

A professzor elmondta: a magyar statisztikai adatok szerint a vezető daganatos halálok a tüdőrák, ezt követi a vastagbél- és végbélrák, az emlő-, gyomor-, prosztata- és szájüregi rák okozta halálozás. Utóbbi kapcsán megjegyezte, a szájüregi rákok okozta halálozás az utóbbi években többszörösére emelkedett, aminek elsődleges oka a dohányzás, az alkoholizmus, a rossz szociális helyzet és a nem megfelelő szájhigiéné.

A szűrésekkel és a megelőzéssel kapcsolatban Kásler Miklós elmondta: úgynevezett népességszintű szűrést végeznek méhnyakrákra és emlőrákra. Vastag- és végbélrákra modellszűrések történtek - tette hozzá -, ezen vizsgálatok kiterjesztése érdekében folyamatosak az egyeztetések a tiszti főorvosi hivatallal, valamint a szaktárcával. A professzor elmondása szerint a vizsgálati módszerek alkalmazásában eltérések vannak egyes orvosok között.

Az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója fontosnak tartotta, hogy a daganatos betegeket centrumokban kezeljék, ahol a különböző diagnosztikai és terápiás eszközök és a szakembergárda egy helyen áll rendelkezésre. "Deklarálni kellene a centrumokat, a törvény erejénél fogva kellene kötelezni a centrumokat az onkológiai teamek működésére, ami azt jelenti, hogy patológus, onkológus, képalkotó diagnoszta, sebész, sugárterapeuta együttesen értékeli a leletet és határozza meg a beteg további kezelését" - fogalmazott. Belgiumi példát említve a professzor megjegyezte: amennyiben ott a beteget nem onkológiai orvoscsoport javaslata alapján kezelik, akkor a biztosító nem fizeti ki a kezelést.

Az idén nyolcadik alkalommal megrendezett rák világnapi eseménysorozat központi témája a vastag- és végbélrákos megbetegedés. Az orvos-beteg találkozásra is lehetőséget adó rendezvény előadásaiban szó esett a környezet szerepéről és a társadalmi szerepvállalásról is.

Párizsban 2000. februárjában világkonferenciát tartottak a rák legyőzéséért. A résztvevők február 4-én írták alá az Párizsi Chartát, amely világméretű összefogásra szólít fel a daganatos betegségek ellen. Ennek emlékére a konferencia február 4-ét a rák világnapjává nyilvánította.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását