2024. április 29. - Péter

Németh Tamás: Hibát követünk el

Az Akadémia, a szó pozitív értelmében egy konzervatív szervezet, hiszen hibákat követhetünk el, ha nem vagyunk tekintettel az értékekre - mondta Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia új főtitkára keddi megválasztása után az MTI-nek.
2008. május 7. szerda 06:44 - Hírextra

Mint rámutatott, az Akadémia 183 éves története során voltak olyan szakaszok, amikor az intézmény nagyobb szerepet játszott az ország életében, s olyanok is, amikor kisebbet, de mindig a folytonosságot képviselte. Kifejtette: Az értékeket fizikai értelemben meg lehet védeni: bankban őrizni, széfbe zárni. Ám úgy is meg lehet óvni az értékeket, hogy visszaforgatjuk őket az ország javára.

Németh Tamás kiemelte, hogy az elmúlt időszakban az Akadémia óriási lépéseket tett: az intézményhálózatában nagyon sok a tehetséges, ambiciózus fiatal kutató. A vagyontörvény értelmében pedig az MTA nagy értékű ingatlanvagyonnal gyarapodott. Ennek kapcsán rámutatott az akadémiai vezetők felelősségére, hogy jól sáfárkodjanak a rájuk bízott értékekkel, s olyan irányba "tereljék a dolgokat", ami a legnagyobb hasznot hajtja az ország számára.

Az MTA új főtitkára a sajtótájékoztatón is az értékek megőrzésére helyezte a hangsúlyt. "Megbolydult a világ. Minden olyan dolog fontos, ami az értéket, a folytonosságot, az átláthatóságot jelenti" - emelte ki Németh Tamás, hozzátéve, hogy tízéves intézetvezetői tapasztalata révén jól ismeri belülről az Akadémia életét, ezt a tudást kívánja kamatoztatni új posztján az MTA javára.

Csépe Valéria, az MTA új főtitkárhelyettese a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy egyaránt jól ismeri belülről az akadémiai és az egyetemi szférát, "annak minden rezdülésével együtt". A főtitkár-helyettesi feladatokra kitérve rámutatott, hogy hozzá van szokva a nehéz feladatokhoz, ahhoz, hogy nem mindig népszerű, amit a tudomány érdekében meg kell lépni.

Kroó Norbert, az MTA újraválasztott természettudományos alelnöke rámutatott, hogy az előző vezetés "utolsó mohikánjaként" a folytonosságot képviseli. "Ez nem jelenti azt, hogy nem támogatom az Akadémia minden végiggondolt, racionális reformját" - hangsúlyozta.

Mint Kroó Norbert rámutatott, az Európai Kutatási Tanács tagjaként egy kicsit másképp látja a brüsszeli dolgokat, mint az, aki csak itthon tevékenykedik. "Úgy gondolom, hogy ezzel tudok majd nagyon hasznosan hozzájárulni az Akadémián folyó munkához, a szakmai tevékenység felértékeléséhez és felértékelődéséhez annak érdekében, hogy a következő közvélemény-kutatás ismét az Akadémiát hozza ki a leghitelesebb nemzeti intézménynek" - hangsúlyozta Kroó.

Dudits Dénes, az MTA új élettudományi alelnöke kifejezte a reményét, hogy az Akadémia túl tud lépni azokon a problémákon, amelyekkel nap mint nap szembe találják magukat a kutatók.

Maróth Miklós, az MTA társadalomtudományi alelnöke arról beszélt, hogy az alelnökök feladatköre az Akadémia és az egyetemek közötti kapcsolatrendszerrel is bővül. "A felsőoktatás ezer sebből vérzik, s az Akadémiától várja a segítséget" - mondta.

Annak kapcsán, hogy a Magyar Tudományos Akadémia az öt magyarországi vidéki, valamint a kolozsvári után Pozsonyban kívánja létrehozni a hetedik területi bizottságát, Maróth Miklós rámutatott: Meg kell nézni, hogy a határon túli bizottságok hogyan segíthetik a kapcsolatépítést nemcsak "az ottani magyar tudósokkal", hanem a román és a szlovák kutatókkal is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását