2024. május 6. - Ivett, Frida

Az új napciklus földi hatásai

Az új napciklus földi hatásaira csak két-három éven belül kell számítani - mondta Kálmán Béla, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Debreceni Napfizikai Obszervatóriumának tudományos tanácsadója hétfőn az MTI-nek. A napfizikus az Egyesült Államok Nemzeti Oc
2008. január 7. hétfő 16:07 - Hírextra

Kálmán Béla magyarázata szerint a napfoltok az intenzív mágnesesség területei. A foltcsoportok északi, vagy a déli mágneses polaritásúak, s ennek az iránya két napciklus között megváltozik.
"Innen lehet biztosan tudni, hogy kezdetét vette az új napciklus. Ezt eredetileg fél-egy évvel korábban vártuk.

Ismertetése szerint a 11 éves ciklusból 3-4 évig a napfolttevékenység intenzitása fokozatosan növekszik, majd a maximumot elérve csökken. Az alacsony napfolttevékenység időszakában is azonban előfordul évente egy-egy napkitörés.

"Az idén, de talán a következő évben sem észlel a Föld sokat az új ciklusból, mert a napfolttevékenység jelenleg a minimumon van. 2010-2011-re várható a napfolttevékenység maximuma. Az, hogy milyen intenzitású lesz a ciklus, csak a periódus első egy-két évében derül ki, annak alapján, hogy milyen gyorsan növekszik a napfolttevékenység" - mutatott rá Kálmán Béla.
Mint kifejtette, nehéz megjósolni, hogyan alakul a napfolttevékenység.

"Ahogy az időjárás esetében nem tudjuk jóval előre pontosan megjósolni annak alakulását, azt, hogy mennyire lesz forró a nyár, vagy hideg a tél, hanem csak közvetlenül néhány napra előre mondják meg a szakemberek, hány fokra lehet számítani, a napfolttevékenységnél is csak akkor, amikor már közvetlenül benne vagyunk a ciklusban.

Kálmán Béla hozzátette, hogy a napkitörés elsősorban a műholdas összeköttetésben okozhat zavarokat, így a GPS-re, a távközlésre van hatással, de ez "egy-két év múlva lesz érdekes".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását