2024. április 28. - Valéria

Megjelent az új adattár

Új egyházi adattár látott napvilágot az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) gondozásában, amelyet Budapesten hétfőn sajtótájékoztatón mutatott be Csepregi András, a tárca Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője.
2008. február 4. hétfő 14:43 - Hírextra

A rendszerváltás utáni egyházpolitika egyszerű, könnyen áttekinthető regisztereként emlegette Csepregi András azt a kötetet, amely 1990 óta tizedik alkalommal jelenik meg, mindig frissítve a Magyarországon működő egyházak adatait. Emlékeztetett arra, hogy az ez előtti, sorrendben kilencedik kötet 2001-2002-es adatokat tartalmazott, amelyeket fel kellett frissíteni.

Újdonságként hozta fel az utolsó, 2007-ben lezárt kiadvánnyal kapcsolatban, hogy két tanulmánnyal egészült ki, az egyik az Egyházi Kapcsolatok Titkárságának tevékenységét, a másik az egyházi ingatlanrendezést mutatja be. Utóbbi "egyedülálló, hiánypótló" munka - tette hozzá.

Csepregi András hangsúlyozta: 1990 óta Magyarországon állami szervek nem ellenőriznek egyházakat, az Egyházi Kapcsolatok Titkárságának feladata az, hogy ápolja a kormányszervek és az egyházak kapcsolatát. Ezt annak alátámasztására jelentette ki, hogy a legújabb kötetben sem szerepel minden magyarországi egyház, mert állami szerveknek nincs jogosultságuk az egyházak adatait kiadni, ha ahhoz azok nem járulnak hozzá.

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy kifejezetten azok az egyházak jelennek meg a tízezer példányban, ingyenesen terjesztett könyvben, amelyekkel a kormányzat kapcsolatot ápol: APEH-számuk van, ingatlanrendezésük volt, intézményt tartanak fenn vagy állami támogatást kapnak. Az utoljára kiadott kötethez képest így is 30 egyházzal több szerepel a mostani kiadványban - jegyezte meg.

Ismertetése szerint az egyházra vonatkozó adatok egy része változhat, ennek folyamatos nyomon követésére találták ki az online rendszerű verziót, amelyet a közeljövőben feltesznek a tárca honlapjára csakúgy, mint az egyházakkal kapcsolatos összes törvényt teljes terjedelemben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását