2024. április 26. - Ervin

A rendszer mindkét fél szerint átalakításra szorul

Az egészségbiztosítás reformjáról vitatkozott Sándor Klára szabad demokrata és Nógrádi Zoltán fideszes országgyűlési képviselő pénteken Szegeden; a csaknem kétórás vita során egyetértettek abban, hogy a jelenlegi rendszer átalakításra szorul, álláspontjuk
2008. február 2. szombat 08:01 - Hírextra

Az új egészségbiztosítási rendszerben fennmarad a nemzeti kockázatközösség, és igazságosabbá válik a hozzáférés azáltal, hogy nem a hálapénz határozza majd meg, ki milyen ellátást kap - mondta Sándor Klára, akinek mondanivalóját gyakran szakította félbe közbekiáltásaival a túlnyomó többségében a jobboldallal szimpatizáló közönség.

A jelenlegi nagyon rosszul, gazdaságtalanul működő rendszer egyaránt igazságtalan a betegekkel, az orvosokkal és minden egészségügyi dolgozóval szemben, végre változtatni kell ezen - hangsúlyozta a liberális politikus, aki azért fogadta el a meghívást a vitára, mert úgy véli, a törvénnyel kapcsolatban rengeteg félelem és tévedés él az emberekben.

A koalíciós kormányzás során az SZDSZ számára az egyik legfontosabb szempont az, hogy a működésképtelen, pazarló magyar egészségügyet átalakítsa, annak érdekében, hogy ne éljünk hat évvel kevesebbet, mint Európa más polgárai, és az egészségben eltöltött éveink száma ne legyen tíz évvel kevesebb, mint a kontinens más országaiban - közölte Sándor Klára.

A képviselő kifejtette, az ellátások azon része, melyet jelenleg térítésmentesen kapnak a biztosítottak, alapellátásként továbbra is ingyenes lesz. A járulékok nem emelkednek, ugyanezért a pénzért remélhetőleg sokkal jobb ellátást kapnak majd az emberek.

Nógrádi Zoltán szerint a törvény üzleti alapon szerveződő biztosítási rendszert hoz létre, amely kiszolgáltatottá teszi az embereket. A javaslat társadalmi támogatottsága húsz százalék alatt van, ennek ellenére a kormánytöbbség megszavazta - tette hozzá.

A fideszes képviselő - aki a vita során gyakran idézte Kökény Mihály szocialista politikus az üzleti alapú biztosítási rendszert bíráló szavait - kijelentette, a növekvő adminisztrációs költségeket és a befektetők hasznát csupán az ellátás minőségének csökkentésével lehet majd előteremteni. A törvény hiányosságainak köszönhetően egy új pénztár csak akkor mehet majd csődbe, ha tisztességesen végzi feladatát, és a lehető legjobb ellátást kínálja ügyfeleinek, egyébként biztos hasznot hoz majd tulajdonosainak - mondta az ellenzéki honatya, aki úgy vélte, az emberek kénytelenek lesznek beletörődni, hogy a költségek csökkentése érdekében "alul kezelik" őket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását