2024. június 17. - Laura, Alida

Új városunk van

Várossá avatták Nyírmadát szombaton; az ötezer lakosú Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen Gráf József, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter adta át a városalapító okiratot és a városkulcsot Kálmán Béla polgármesternek.
2009. szeptember 26. szombat 15:12 - HírExtra
A miniszter ünnepi beszédében kiemelte: sok éves munka érett be Nyírmadán, a település élt a lehetőségekkel, s újból elérte a városi címet, amit korábban, 1595-ben érdemelt ki először, akkor a mezővárosi rangot kapta meg.

Kálmán Béla polgármester az MTI-nek elmondta: akkoriban a kárpátaljai és az erdélyi sóutak egyik csomópontjának számított a település, üzletekkel, bankokkal, kaszinóval és vásártartási joggal rendelkezett egészen az 1800-as évekig.

Hozzátette: a városi cím újbóli megszerzését 2002-ben határozták el, s következetes fejlesztések után érték el.

Gráf József ünnepi beszédében arra biztatta a nyírmadaiakat, hogy fejlesszék tovább a településnek döntő megélhetést biztosító mezőgazdaságot, a feldolgozóipart, s éljenek azokkal a beruházás-támogató pályázati lehetőségekkel, amelyek jelentős európai uniós és hazai forrást biztosítanak az agrárágazat megújításához a jövőben.

Mudri Barnabás alpolgármester tájékoztatása szerint Nyírmadán 1990-ig két termelőszövetkezet és egy állami gazdaság, feldolgozói, kereskedelmi háttérrel együtt biztosította, hogy a legjelentősebb szabolcsi agrártermelő települések közé tartozhassanak. Jelenleg agrárvállalkozók és őstermelők viszik tovább az elért mezőgazdasági hírnevet, akiknek munkáját az önkormányzat által foglalkoztatott agrárszakember segíti.

Mudri Barnabás szerint ennek tudható be, hogy az utóbbi tíz évben 2,5 milliárd forint támogatást kaptak a nyírmadai mezőgazdasági termelők. Két feldolgozóüzem is működik a településen, a nagy hírű RAUC gyára mellett az egykori Hungarofructból alakult Hélix Kft. veszi át a terményeket, s az utóbbi konzervüzeme jelentős exportot bonyolít le. Működik továbbá három fafeldolgozó üzem, egy gumipréselő és egy gumigyári alapanyag-előkészítő üzem a településen, valamint egy takarmánykeverő is.

Nyírmadán jelenleg közel egymilliárd forintos fejlesztés van folyamatban, aminek döntő része pályázati európai uniós és nemzeti támogatás. Több mint 500 millió forintos költségből korszerűsítik a helyi általános iskola három épületét. Kétszáz millió forintból szépül meg a művelődési központ, új polgármesteri hivatal épül, s befejezik a piac átépítését. Továbbá út és kerékpárút épül mintegy 100 millió forintos költségből. A település új városközponti részét és tájházát a héten csütörtökön adták át, ennek beruházási költsége 45 millió forint volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását