2024. május 2. - Zsigmond

Szemetesen siet a kis Túr

A Túr folyó kitakarítását tervezik civilek és vállalkozások május 17-én Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, rossz időjárás esetén egy héttel később.
2008. április 14. hétfő 12:55 - Hírextra
A Petőfi Sándor költő által az irodalomban is megörökített kis folyó sajnos nagy mértékben eliszaposodott, bedőlt fák torlaszolják el, s a partján oly sok a szemét, hogy lépnünk kell - mondta az MTI-nek hétfőn Nagy László szervező, a fehérgyarmati földhivatal munkatársa, a túristvándi Túr-Party Vendégház és Kemping tulajdonosa.

A szakhatóságtól, a környezetvédelmi felügyelőségtől már megkapták a szükséges engedélyt, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága - amelyhez az érintett szatmár-beregi tájvédelmi körzet tartozik - ugyancsak hozzájárulását adta egy részleges takarításhoz, s a vízügyi igazgatóság is támogatja a kezdeményezést.

Nagy László a "részleges takarítási hozzájárulással" kapcsolatban kifejtette: figyelemmel kell lenniük arra, hogy a madarak költési és az állatok szaporodási időszakát nem zavarhatják meg májusban, ezért külön helyszíni szemlén döntenek majd arról, hogy a vízbe dőlt fák eltávolításánál használhatnak-e motoros fűrészeket, vagy sem.

A takarítók, akiket a Túron vízitúrákat szervezők toboroznak országszerte és a környékbeli vállalkozások látnak el élelmiszerrel és szállásolnak el, hat szakaszra osztották fel a folyót Nagyar és Sonkád között. Összeszedik a folyóban lévő fákat, eltávolítják a környezetükben felgyülemlett uszadékot, a partok árterületéről pedig az illegálisan odakerült szemetet, amit el is szállítanak.
A szervező szerint "hajózhatóvá teszik a Túrt, biztosítva sodrását is, környezete pedig olyan lesz, ami méltó egy természetvédelmi területhez".

Megjegyezte, hogy az illetékes hatóságoknak nincs pénze a rendcsinálásra, pályáztak ugyan a költségek előteremtésére, de csak jövőre kapnak 20 millió forintot, a civilek és a környék érintett vállalkozásai viszont nem várnak addig, segítenek egy elfogadható állapot kialakításában a Túrnál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását